Morele: konfitura morelowa z limonką
2022-07-20
łatwy
40 min
4
Przepis na konfiturę morelową to praktyczne połączenie zdrowia ze słodką przyjemnością. Morele są bogate w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zapadnięcia na nowotwory, limonka natomiast dodaje całości nuty orzeźwienia. Sprawdź, jak zrobić konfiturę z moreli z limonką.
SKŁADNIKI
- 1 kg moreli
- 1 kg cukru
- limonka
- 1/3 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Limonkę umyj, osusz, obierz spiralnie ze skórki, miąższ pokrój w plasterki.
- Z wody i cukru ugotuj syrop, włóż morele, plasterki i skórkę limonki, gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Nie mieszaj. Odstaw do wystudzenia.
- Na drugi dzień ponownie gotuj na najmniejszym ogniu, aż morele staną się szkliste. Usuń skórkę z limonki, a gorącą konfiturę nałóż do słoiczków.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Zobacz naszą galerię przepisów na rewelacyjne przetwory z moreli