Morele: konfitura morelowa z limonką

Morele: konfitura morelowa z limonką
Autor: Shutterstock Konfitura morelowa z limonką to mariaż słodyczy moreli z orzeźwiającyi nutami limonki
łatwy
40 min
4

Przepis na konfiturę morelową to praktyczne połączenie zdrowia ze słodką przyjemnością. Morele są bogate w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zapadnięcia na nowotwory, limonka natomiast dodaje całości nuty orzeźwienia. Sprawdź, jak zrobić konfiturę z moreli z limonką.

SKŁADNIKI

  • 1 kg moreli
  • 1 kg cukru
  • limonka
  • 1/3 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Limonkę umyj, osusz, obierz spiralnie ze skórki, miąższ pokrój w plasterki.
  • Z wody i cukru ugotuj syrop, włóż morele, plasterki i skórkę limonki, gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Nie mieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  • Na drugi dzień ponownie gotuj na najmniejszym ogniu, aż morele staną się szkliste. Usuń skórkę z limonki, a gorącą konfiturę nałóż do słoiczków.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?

Zobacz naszą galerię przepisów na rewelacyjne przetwory z moreli

Joanna Anczura
więcej