Konfitury malinowe: przepis na domowe konfitury z malin
2021-03-26
średni
60 min
4
Maliny wyśmienicie nadają się na konfitury – idealne do herbaty zimową porą. Konfitury malinowe to pyszny dodatek do deserów, ciast, pieczywa. Ich wykonanie nie jest bardzo trudne, a smak domowych przetworów z malin – nieporównany z produktami ze sklepu. Pamiętajmy, że maliny wymagają szczególnej ostrożności w czasie mycia – najlepiej robić to na sicie, szybko, pod bieżącą wodą.
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 1,2 kg cukru
- 1 szklanka soku z malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wybrać całe dorodne owoce.
- Z pozostałych malin wycisnąć sok (sokowirówka, wyciskarka wolnoobrotowa - w ostateczności wycisnąc sok przecierając maliny przez gęste sitko).
- Ugotować syrop z soku malinowego i cukru. Owoce wsypać do naczynia szklanego lub emaliowanego i zalać wrzącym syropem.
- Zostawić do ostygnięcia na kilka–kilkanaście godzin.
- Ostrożnie zlać syrop z malin, zagotować, usunąć szumowiny i ponownie zalać nim maliny.
- Zabieg ten powtarzać kilkakrotnie, aż konfitury nabiorą charakterystycznego wyglądu, czyli całe, lekko szkliste owoce będą zawieszone w klarownym syropie. Wtedy gorące przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i zamknąć wyparzonymi nakrętkami. Odwrócić słoiki i pozostawić do wystygnięcia.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?