Konfitura z owoców dzikiej róży: sprawdzony przepis
2021-03-29
trudny
240 min
4
Owoce dzikiej róży słynną z wartości odżywczych - zwłaszcza dużej zawartości witaminy C. Warto z nich przygotować pyszną konfiturę na zimę. Smak dobrze zrobionej konfitury z róży z nawiązką zrekompensuje poświęcony czas!
SKŁADNIKI
- 2 kg owoców dzikiej róży
- 1/2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie myjemy owoce dzikiej róży, przekrawamy je na pół i wyjmujemy ziarna oraz włoski. Następnie jeszcze raz dokładnie myjemy.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Kiedy piecyk się nagrzeje, wkładamy owoce dzikiej róży do brytfanny i pieczemy przez około 8 godzin.
- Po upływie tego czasu przekładamy owoce róży do rondelka i zalewamy 250 ml wody. Przez godzinę gotujemy na niewielkim ogniu.
- Wywar należy regularnie mieszać. Owoce dzikiej róży gotujemy, aż staną się miękkie. Następnie przecieramy je przez sito i wkładamy z powrotem do rondelka.
- Dodajemy cukier i smażymy ok. 1 godz., często mieszając. Odstawiamy na całą noc.
- Następnego dnia prawie gotową konfiturę z owoców dzikiej róży znowu smażymy około 60 minut, aż zrobi się szklista. Przekładamy do sterylnych słoików. Te wkładamy do wysokiego garnka, w którym na dnie położona jest ściereczka.
- Słoiki z konfiturą z owoców dzikiej róży zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy około pół godziny. Następnie wyjmujemy i studzimy.