Kiszone cytryny - przepis na cytryny po marokańsku
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kiszone cytryny mają wyrazisty i charakterystyczny smak. Trudno sobie bez nich wyobrazić kuchnię marokańską, popularne są też w innych krajach Maghrebu. Można je wykorzystywać jako dodatek do ryżu, pieczonej ryby, a także wielu sosów, dipów i sałatek. Sprawdź nasz przepis na kiszone cytryny!
Cytryna nie tylko świetnie sprawdza się jako składnik różnych potraw, ale także jest doskonałym źródłem witaminy C, która skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej strukturę i wygląd, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Ponadto cytryna zwalcza łupież, oczyszcza skórę, odświeża oddech.
SKŁADNIKI
- ok. 5-6 cytryn
- sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól gruboziarnista
- liść laurowy
- kora cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyparzamy i szorujemy cytryny. Cytryny kroimy na cztery części tak, aby ćwiartki łączyły się u podstawy.
- Cytryny nacieramy wewnątrz solą gruboziarnistą, a następnie przekładamy do słoika, ciasno je upychając.
- Dodajemy listki laurowe, ząbek czosnku i cynamon.
- Zalewamy sokiem z cytryny, a następnie uzupełniamy płyn w słoju przegotowaną wodą, aż owoce będą zakryte.
- Szczelnie zamykamy słoik z cytrynami, odstawiamy w chłodne miejsce. Już po tygodniu nadają się do spożycia.