Frużelina wiśniowa: jak zrobić? Przepis na frużelinę z wiśni
2021-07-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Frużelina to inaczej owoce w żelu. Smakują wybornie, a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podajemy dobry przepis na pyszne przetwory z wiśni.
SKŁADNIKI
- 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny
- 0,5 kg wiśni
- łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę w proszku zalej zimną wodą (około 2 łyżek), odstaw do napęcznienia.
- Wiśnie wydryluj, umieść w garnuszku, dolej nieco wody. Postaw na palniku o średniej mocy, dodaj sok z cytryny i rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Zagotuj. Zdejmij z palnika.
- Napęczniałą żelatynę dodaj do wiśni, cały czas mieszając, by dokładnie się rozpuściła. Podgrzewaj jeszcze chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Wystudź i schłodź.
- Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. W celu przedłużenia terminu przydatności frużelinę z wiśni możesz spasteryzować.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?