Dżem z malin i jagód: przepis na dżem malinowo-jagodowy
2022-07-27
średni
120 min
4
Dżem z jagód i malin jest delikatny smaku, ma piękny, głęboki kolor i apetyczny zapach. Zrób choć kilka słoiczków, a nie pożałujesz. Wykorzystaj nasz sprawdzony przepis na dżem z malin i jagód.
Nalewka z jagód
Jagody w cukrze
Jagodowy chutney do mięs
SKŁADNIKI
- 2,5 litra jagód
- 1,5 litra malin
- 1,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj owoce i wysusz, a potem zasyp je cukrem w dwóch garnkach – osobno maliny (0,5 kg), osobno jagody (1 kg).
- Gdy maliny puszczą sok, postaw je na ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
- Podobnie zrób z jagodami (w tym samym czasie) – pamiętaj, aby od czasu do czasu je przemieszać!
- Wyłącz ogień i odstaw owoce na dobę. Po tym czasie, jeśli jagody ładnie się ścięły (jeśli nie, dodatkowo podgrzewaj je przez pół godziny), wymieszamy je z przetartymi przez sitko malinami.
- Podgrzewaj na ogniu z jagodami, aż zaczną wrzeć. Przełóż dżem do słoików i postaw do góry dnem na 5 minut.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?