Pyszny i odżywczy dżem z borówki amerykańskiej. Wystarczą tylko 3 składniki

2024-08-22
dżem z borówki amerykańskiej
Autor: Shutterstock Dżem z borówki amerykańskiej jest pyszny, łatwy i pełen zdrowia.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dżem z borówki amerykańskiej jest niezwykle smaczny i w niczym nie ustępuje dżemowi z jagód. Jego największą zaletą jest to, że owoce nie tracą cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe obłędne.  Pyszny i odżywczy dżem z borówki amerykańskiej podbije podniebienia całej rodziny. 

Jak zrobić dżem borówki amerykańskiej?

Przepis na domowy dżem z borówki amerykańskiej, który wyróżnia się pysznym smakiem i zawartością cennych składników odżywczych, jest łatwy i szybki. Lista składników obejmuje tylko trzy proste produkty. Właśnie teraz sezon na borówki jest w pełni, dlatego warto zachować ich pyszny smak w słoikach. Dodatkową zaletą tego pysznego i odżywczego dżemu jest to, że nie trzeba go pasteryzować.

Jak przygotować słoiczki z pysznym i odżywczym dżemem borówkowym? Z tym przepisem słodkie przetwory owocowe zawsze się udają.

  • 1. krok – przełożenie całych i rozgniecionych borówek do garnka
  • 2. krok – wsypanie cukru i wlanie soku z cytryny
  • 3. krok – gotowanie borówek amerykańskich, aż owoce się rozpadną
  • 4. krok – przełożenie gotowego dżemu borówkowego do słoików

Jak długo gotować dżem z borówki?

Przygotowanie pysznego i pełnego składników odżywczych dżemu z borówki amerykańskiej nie zajmuje wielu godzin. W sumie to niewiele ponad pół godziny. Najpierw borówki podgrzewa się na małym ogniu przez 10 minut. Następnie należy dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze 20 minut. Cały czas trzeba je mieszać, aby dżem nie przywarł do dna garnka.

Ile cukru na 1 kg borówki amerykańskiej?

W tym przepisie na dżem z borówki amerykańskiej wykorzystuje się dwa kilogramy owoców i dwie szklanki cukru. Oznacza to, że na jeden kilogram owoców przypada jedna szklanka cukru, czyli około 220 g. Dzięki odmierzaniu cukru szklankami przygotowanie domowego dżemu jest o wiele łatwiejsze.

SKŁADNIKI

  • 2 kg borówek amerykańskich
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku  z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Borówki przebrać i dokładnie umyć. 3/4 owoców wrzucić do garnka. Pozostałe rozgnieść łyżką i przełożyć do garnka.
  • Gotować na małym ogniu 10 minut, ciągle mieszając.
  • Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Wymieszać.
  • Gotować około 20 minut, cały czas mieszając, aby dżem nie przywarł do dna.
  • Gorący przełożyć do czystych i wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Odstawić na blat i przykryć kocem.
Dżem z borówki amerykańskiej.
Redakcja
więcej