Pyszny i odżywczy dżem z borówki amerykańskiej. Wystarczą tylko 3 składniki
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dżem z borówki amerykańskiej jest niezwykle smaczny i w niczym nie ustępuje dżemowi z jagód. Jego największą zaletą jest to, że owoce nie tracą cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe obłędne. Pyszny i odżywczy dżem z borówki amerykańskiej podbije podniebienia całej rodziny.
Jak zrobić dżem borówki amerykańskiej?
Przepis na domowy dżem z borówki amerykańskiej, który wyróżnia się pysznym smakiem i zawartością cennych składników odżywczych, jest łatwy i szybki. Lista składników obejmuje tylko trzy proste produkty. Właśnie teraz sezon na borówki jest w pełni, dlatego warto zachować ich pyszny smak w słoikach. Dodatkową zaletą tego pysznego i odżywczego dżemu jest to, że nie trzeba go pasteryzować.
Jak przygotować słoiczki z pysznym i odżywczym dżemem borówkowym? Z tym przepisem słodkie przetwory owocowe zawsze się udają.
- 1. krok – przełożenie całych i rozgniecionych borówek do garnka
- 2. krok – wsypanie cukru i wlanie soku z cytryny
- 3. krok – gotowanie borówek amerykańskich, aż owoce się rozpadną
- 4. krok – przełożenie gotowego dżemu borówkowego do słoików
Jak długo gotować dżem z borówki?
Przygotowanie pysznego i pełnego składników odżywczych dżemu z borówki amerykańskiej nie zajmuje wielu godzin. W sumie to niewiele ponad pół godziny. Najpierw borówki podgrzewa się na małym ogniu przez 10 minut. Następnie należy dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze 20 minut. Cały czas trzeba je mieszać, aby dżem nie przywarł do dna garnka.
Ile cukru na 1 kg borówki amerykańskiej?
W tym przepisie na dżem z borówki amerykańskiej wykorzystuje się dwa kilogramy owoców i dwie szklanki cukru. Oznacza to, że na jeden kilogram owoców przypada jedna szklanka cukru, czyli około 220 g. Dzięki odmierzaniu cukru szklankami przygotowanie domowego dżemu jest o wiele łatwiejsze.
SKŁADNIKI
- 2 kg borówek amerykańskich
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Borówki przebrać i dokładnie umyć. 3/4 owoców wrzucić do garnka. Pozostałe rozgnieść łyżką i przełożyć do garnka.
- Gotować na małym ogniu 10 minut, ciągle mieszając.
- Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Wymieszać.
- Gotować około 20 minut, cały czas mieszając, aby dżem nie przywarł do dna.
- Gorący przełożyć do czystych i wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Odstawić na blat i przykryć kocem.