Dżem gruszkowy do mięs: przetwory z gruszek
2021-03-29
średni
60 min
4
Gruszki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych polskich owoców. Warto więc przygotować z nich przetwory na zimę. Dżem z gruszek do mięs subtelnie podkręci smak wytrawnych dań.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych gruszek
- 30-40 dag cukru
- sok z cytryny
- 1 laska wanilii
- 4-5 goździków
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na części i skropić sokiem z cytryny.
- W rondlu zagotować szklankę wody, włożyć przygotowane owoce i gotować pod przykryciem do chwili, gdy staną się miękkie (ok. 10 minut).
- Następnie dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu, aż odparuje woda.
- Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.