Brzoskwinie w syropie [jak z puszki]
2023-08-21
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Brzoskwinie w syropie, takie same w smaku i konsystencji, jak te z puszki, można przygotować domowym sposobem. Nie jest to specjalnie trudne zadanie, nawet dla początkujących. Podajemy przepis krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 1 kg twardych i dojrzałych brzoskwiń
- 1 litr wody
- 0,4 kg cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny lub 50 ml soku z cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 laska wanilii
- 3 słoiki po 500 ml
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoiki wyparzyć, czyli przelać wrzątkiem i odstawić. Brzoskwinie umyć, obrać, przeciąć na pół i wypestkować, połówki ułożyć w słoikach.
- Do garnka wlać wodę, dodać cukier i laskę wanilii, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
- Usunąć laskę wanilii, po opłukaniu i wysuszeniu można użyć jej ponownie.
- Do syropu dodać sok z cytryny, zamieszać. Gorącym syropem zalać brzoskwinie w słoikach. Syrop powinien przykrywać owoce. Brzegi słoików należy wytrzeć do sucha i słoiki zakręcić.
- Pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości i gotować przez około 10-15 minut.
- Zdjąć z ognia, wyjąć słoiki i ostudzić. Na słoiki nalepić naklejki z datą i opisem. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Brzoskwinie łatwiej obrać, gdy najpierw zanurzy się je na 2 minuty w gorącej wodzie, a następnie w zimnej, aby przerwać gotowanie.
Przeczytaj i zobacz, co jeszcze można zrobić z brzoskwiń: 19 super pomysłów na brzoskwinie - przepisy na desery, przetwory i sałatki z brzoskwiniami
W naszej galerii znajdziesz 10 przepisów na przetwory z moreli