Agrest marynowany z przyprawami korzennymi
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          50 min
      
      
        
          4
      
    Agrest marynowany z przyprawami korzennymi smakuje znakomicie jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs. Dodane do zalewy starannie dobrane przyprawy - cynamon, goździki i pieprz znakomicie podkreślają i wydobywają smak i aromat agrestu.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 1 kg agrestu
 - 1 litr wody
 - 400 g cukru
 - 0,5 szklanki octu 6%
 - kilka goździków
 - kilka ziaren pieprzu
 - 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
 - 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Agrest oczyścić i opłukać.
 - W wodzie rozpuścić 0,5 szklanki cukru i kwasek cytrynowy, zagotować i maksymalnie zmniejszyć ogień.
 - Do wody niewielkimi porcjami wkładać agrest, każdą porcję na 2 minuty.
 - Po wyjęciu owoce natychmiast przelać zimną wodą i ułożyć ciasno w słoikach.
 - Połowę gorącej wody z blanszowania agrestu przecedzić przez gazę i zmieszać z octem, przyprawami i resztą cukru. Zagotować i ostudzić.
 - Zimną zalewą wypełnić słoiki z agrestem. Zamknąć i pasteryzować 15 min. Studzić do góry dnem.