Grzyby w sosie pomidorowym: 2 przepisy!
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Grzyby w sosie pomidorowym możemy jeść od razu po przyrządzeniu lub przechowywać zamknięte w słoikach. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przystawka. Proponujemy 2 przepisy na pyszne grzyby w sosie pomidorowym!
Przepis II
Składniki:
Grzyby oczyścić, umyć, osączyć.
Trzonki pociąć w słupki długości 1 cm, a kapelusze w plasterki półcentymetrowej grubości.
Masło rozpuścić na patelni, wlać na nie oliwę, a gdy tłuszcz się nagrzeje, włożyć czosnek, dodać oregano, grzyby, sól i sos pomidorowy.
Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Można pasteryzować w słoikach - jak w przepisie powyżej.
SKŁADNIKI
- 1 kg dowolnych grzybów leśnych,
- 1/2 kg cebuli,
- olej do zeszklenia cebuli,
- 1 szklanka wody,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki octu,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Grzyby oczyścić, umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie.
- Po 15 minutach odcedzić i przełożyć do garnka, dodać zeszkloną cebulę i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. Całość dusić około 15 minut, na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając by nie przywarło.
- Jeśli chcemy potrawę przechować na dłużej, gorące grzyby należy włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
- Na drugi dzień pasteryzację przeprowadzić raz jeszcze - również przez 15 minut.