Grzyby w sosie pomidorowym: 2 przepisy!

Grzyby w sosie pomidorowym: 2 przepisy!
Autor: thinkstockphotos.com Nadmiar świeżych grzybów warto zakonserwować w sosie pomidorowym.
łatwy
45 min
4

Grzyby w sosie pomidorowym możemy jeść od razu po przyrządzeniu lub przechowywać zamknięte w słoikach. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przystawka. Proponujemy 2 przepisy na pyszne grzyby w sosie pomidorowym!

Przepis II

Składniki:

Grzyby oczyścić, umyć, osączyć.

Trzonki pociąć w słupki długości 1 cm, a kapelusze w plasterki półcentymetrowej grubości.

Masło rozpuścić na patelni, wlać na nie oliwę, a gdy tłuszcz się nagrzeje, włożyć czosnek, dodać oregano, grzyby, sól i sos pomidorowy.

Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Można pasteryzować w słoikach - jak w przepisie powyżej.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dowolnych grzybów leśnych,
  • 1/2 kg cebuli,
  • olej do zeszklenia cebuli,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki octu,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Grzyby oczyścić, umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie.
  • Po 15 minutach odcedzić i przełożyć do garnka, dodać zeszkloną cebulę i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. Całość dusić około 15 minut, na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając by nie przywarło.
  • Jeśli chcemy potrawę przechować na dłużej, gorące grzyby należy włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
  • Na drugi dzień pasteryzację przeprowadzić raz jeszcze - również przez 15 minut.
Beata Lekszycka
więcej