Kremowa zupa jabłkowa z rokitnikiem
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Zupa jabłkowa to przysmak nie tylko dzieci. Wersje nieco bardziej wytrawne lubią także dorośli. By była bardziej pożywna, ale nadal pozostała kremowa, można dodać do niej ziemniaka. Ugotowaną i schłodzoną zupę należy przetrzeć przez sito. Doprawić śmietaną i ewentualnie dosłodzić. Ta wersja popularnej zupy wzbogacona jest dodatkiem rokitnika, który zyskuje coraz więcej wielbicieli, ze względu na swoją wartość odżywczą i zdrowotną. Rokitnik zawiera duże ilości stabilnej witaminy C. Dzięki temu straty tej witaminy w gotowaniu są znikome.
Zupa jabłkowa doskonale smakuje również na zimno. Można ją przygotować wieczorem dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
SKŁADNIKI
- 5-6 średnich jabłek słodkiej odmiany
- 1 średni ziemniak
- 50 g rokitnika lub 100 g dżemu z rokitnika
- 70 g cukru
- 100 ml śmietany
- 2 cm laski cynamonu
- goździki
- świeżo zmielony pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Jedno jabłko pokroić na zgrabne kawałki i spryskać sokiem z cytryny. Pozostałe jabłka pokroić na ćwiartki i zalać litrem wrzątku.
- Rokitnik umyć, odsączyć i dodać do jabłek. Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę i również dodać jabłek.
- Dodać cukier do smaku, cynamon, goździki i gotować na małym ogniu tak długo, aż jabłka całkowicie się rozgotują.
- Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem.
- Doprawić śmietaną, odrobiną soli, ewentualnie dosłodzić.
- Przygotować smażone jabłka. Rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojone jabłka razem z sokiem cytrynowym, w którym leżały, posypać cukrem i smażyć na średnim ogniu, aż sok odparuje, a jabłka nieco zmiękną. Nie przesmażyć.
- Zupę podawać z dodatkiem smażonych jabłek. Posypać czarnym świeżo zmielonym pieprzem.