Czernina, czarnina: przepis na zupę z krwi, czyli czarną polewkę

2018-03-28
czernina-czarnina-przepis-na-czarna-polewke.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Czernina wzbudza wiele kontrowersji, ale ma swoich zagorzałych fanów
średni
120 min
4

Czernina jest jedną z najstarszych zup polskich. Zupę z kaczki, gęsi lub wieprzowych kości z dodatkiem krwi znamy chociażby z 'Pana Tadeusza' Adama Mickiewicza. Sprawdź, jak zrobić tradycyjną staropolską czerninę, zwaną też czarniną albo czarną polewką.

Składniki

kaczka wraz z podrobami

włoszczyzna do rosołu ( pietruszka, por, seler, marchew)

ziele angielskie, liście laurowe

kilka suszonych grzybków

suszone śliwki

5 suszonych ćwiartek jabłek

inne suszone owoce - gruszki, daktyle

400 ml krwi z octem, wodą i solą

sól, pieprz

śmietana do zabielenia zupy

2-3 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kaczkę gotujemy razem z warzywami, włoszczyzną i przyprawami - tak jak tradycyjny rosół. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy suszone owoce i grzyby.

Po ugotowaniu bulionu wyjmujemy włoszczyznę. Następnie przygotowujemy krew do zupy.

Po 30 ml ciepłej i zimnej wody mieszamy z łyżeczką octu. Roztwór mieszamy z krwią. Najlepiej, aby odstał on dobę w lodówce. 

Krew zaprawiamy mąką i dodajemy do rosołu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czerninę podajemy np. z makaronem.