Chłodnik z pora - przepis na pyszną zupę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chłodnik z pora podawany z grzankami to idealna potrawa na upalne dni. Jest bardzo sycący, a do tego niezwykle smaczny. Sprawdź, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- 500 g białych części pora
- 100 g masła
- 5 pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 ml kremówki
- świeży koperek
- sól
- pieprz ziołowy
- starty parmezan
- bagietka
- masło do posmarowania bagietek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bagietkę pokrój w kromki, posmaruj masłem, posyp pieprzem ziołowym i drobno posiekanym koperkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7 minut.
- Pora i selera umyj, a następnie pokrój w talarki i podduś na maśle.
- Po kilku minutach dodaj ziemniaki i podlej bulionem warzywnym, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Wystudź.
- Ubij śmietanę i dodaj do niej przyprawy. Delikatnie rozmieszaj ją z bulionem.
- Podawaj z grzankami, posypaną koperkiem i parmezanem.