Chłodnik warzywny - pyszny i pełen witamin
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Jak przygotować pyszny chłodnik? Prezentujemy prosty przepis na znakomity chłodnik warzywny na bazie zsiadłego mleka.
SKŁADNIKI
- 1 litr zsiadłego mleka
- 6 czerwonych buraków (ważne, by były młode)
- 1 pęczek rzodkiewki
- 4 jajka
- 1 mały ogórek
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 łyżeczki szczypiorku
- 4 łyżeczki koperku
- sól
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki i ogórka myjemy, kroimy w krążki. Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Zsiadłe mleko miksujemy, dodajemy zimne już buraki oraz resztę składników (poza jajkami).
Buraki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Potem zalewamy szklanką wrzącej wody, gotujemy kilka minut, dodajemy sok z cytryny (1 łyżeczka) i czekamy aż ostygną.