Chłodnik śledziowy - pyszna zupa na ochłodę
2021-06-15
łatwy
15 min
6
Chłodnik śledziowy doskonały jest na upały. Połączenie śledzi, ogórków małosolnych, zielonej cebuli i fermentowanego mleka daje fenomenalne nawodnienie, wyciszenie i wychłodzenie organizmu. Pychota za niewielkie pieniądze tak łatwa w przygotowaniu. Polecam!
Kilka porad, jak przyrządzić chłodnik śledziowy
- Podstawą chłodnika śledziowego jest fermentowany nabiał. Można wykorzystać jogurt, kefir lub zsiadłe mleko. Również maślankę.
- Dodanie śmietany zaokrągli i uwypukli smak. Podnosi także wartość odżywczą zupy.
- Do chłodnika najlepiej użyć filety śledziowe typu matias. Nie trzeba ich wcześniej moczyć. Wystarczy opłukać i pokroić na paseczki.
- Konieczny jest dodatek łagodnej cebuli: dymki lub cebuli cukrowej.
- Do chłodnika warto dodać ogórki małosolne lub świeże. Albo jabłko.
- Najlepszą przyprawą będzie posiekany koper i świeżo zmielony pieprz.
- Solić należy ostrożnie. Śledzie są wystarczająco słone. Macerując się w jogurcie oddadzą sól do zupy.
- Zupę należy podawać z gotowanymi ziemniakami lub grzankami.
SKŁADNIKI
- 6 filetów ze śledzia matias
- 6 ogórków małosolne
- 1 l jogurtu naturalnego
- 500 ml śmietany 18%
- 6 cebul dymka ze szczypiorem
- 2 łyżki koperku posiekanego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledziowe pokroić w paseczki. Ogórki pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Do misy malaksera dodać posiekaną cebulę, szczypior, musztardę i pieprz. Zmiksować.
- Wlać jogurt i śmietanę. Ponownie zmiksować.
- Do jogurtowej zupy dodać śledzie i ogórki. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Podawać z grzankami lub tradycyjnie z ziemniakami z koperkiem.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie