Chłodnik śledziowy - pyszna zupa na ochłodę

Chłodnik śledziowy - pyszna zupa na ochłodę
Autor: Shutterstock.com Chłodnik śledziowy podany w szklaneczce razem z grzankami
łatwy
15 min
6

Chłodnik śledziowy doskonały jest na upały. Połączenie śledzi, ogórków małosolnych, zielonej cebuli i fermentowanego mleka daje fenomenalne nawodnienie, wyciszenie i wychłodzenie organizmu. Pychota za niewielkie pieniądze tak łatwa w przygotowaniu. Polecam!

Kilka porad, jak przyrządzić chłodnik śledziowy

  • Podstawą chłodnika śledziowego jest fermentowany nabiał. Można wykorzystać jogurt, kefir lub zsiadłe mleko. Również maślankę. 
  • Dodanie śmietany zaokrągli i uwypukli smak. Podnosi także wartość odżywczą zupy. 
  • Do chłodnika najlepiej użyć filety śledziowe typu matias. Nie trzeba ich wcześniej moczyć. Wystarczy opłukać i pokroić na paseczki. 
  • Konieczny jest dodatek łagodnej cebuli: dymki lub cebuli cukrowej. 
  • Do chłodnika warto dodać ogórki małosolne lub świeże. Albo jabłko.
  • Najlepszą przyprawą będzie posiekany koper i świeżo zmielony pieprz. 
  • Solić należy ostrożnie. Śledzie są wystarczająco słone. Macerując się w jogurcie oddadzą sól do zupy. 
  • Zupę należy podawać z gotowanymi ziemniakami lub grzankami. 

SKŁADNIKI

  • 6 filetów ze śledzia matias
  • 6 ogórków małosolne
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 500 ml śmietany 18%
  • 6 cebul dymka ze szczypiorem
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledziowe pokroić w paseczki. Ogórki pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Do misy malaksera dodać posiekaną cebulę, szczypior, musztardę i pieprz. Zmiksować.
  • Wlać jogurt i śmietanę. Ponownie zmiksować. 
  • Do jogurtowej zupy dodać śledzie i ogórki. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Podawać z grzankami lub tradycyjnie z ziemniakami z koperkiem. 
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej