Chłodnik ogórkowy miksowany [lekka, orzeźwiająca zupa krem]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Masz ochotę na zupę ogórkową na zimno? Oto przepis na chłodnik ogórkowy miksowany, z miętą i pistacjami, o delikatnie czosnkowym posmaku. Chłodnik możesz podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub startym serem żółtym.
SKŁADNIKI
- 5-6 ogórków gruntowych obranych ze skórki
- mała cebula cukrowa
- 2-3 ząbki czosnku
- duży kubek kefiru (opcjonalnie jogurt naturalny)
- kilka gałązek mięty
- garść pistacji (bez łupinek) - lub miksu sałatkowego z orzechami
- sól
- biały pieprz
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera (trochę ogórka zostawiamy do dekoracji). Dodajemy wyciśnięty w prasce czosnek i posiekane listki mięty (kilka listków należy zostawić do dekoracji). Wszystkie składniki miksujemy.
- Do zmiksowanych warzyw dodajemy kefir i przyprawiamy do smaku. Mieszamy.
- Gotowy chłodnik wtawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
- Pistacje (lub miks sałatkowy) siekamy na małe kawałeczki.
- Przed podaniem do każdej miseczki z chłodnikiem wsypujemy porcję orzechów, posiekanego ogórka i przybieramy listkami mięty.