Chłodnik ogórkowy miksowany [lekka, orzeźwiająca zupa krem]

2021-03-29
Adela Mątwa
Chłodnik ogórkowy miksowany [lekka, orzeźwiająca zupa krem]
Autor: Shutterstock Chłodnik ogórkowy miksowany [lekka, orzeźwiająca zupa krem]
łatwy
15 min
4

Masz ochotę na zupę ogórkową na zimno? Oto przepis na chłodnik ogórkowy miksowany, z miętą i pistacjami, o delikatnie czosnkowym posmaku. Chłodnik możesz podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub startym serem żółtym.

SKŁADNIKI

  • 5-6 ogórków gruntowych obranych ze skórki
  • mała cebula cukrowa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • duży kubek kefiru (opcjonalnie jogurt naturalny)
  • kilka gałązek mięty
  • garść pistacji (bez łupinek) - lub miksu sałatkowego z orzechami
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera (trochę ogórka zostawiamy do dekoracji). Dodajemy wyciśnięty w prasce czosnek i posiekane listki mięty (kilka listków należy zostawić do dekoracji). Wszystkie składniki miksujemy.
  • Do zmiksowanych warzyw  dodajemy kefir i przyprawiamy do smaku. Mieszamy.
  • Gotowy chłodnik wtawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
  • Pistacje (lub miks sałatkowy) siekamy na małe kawałeczki.
  • Przed podaniem do każdej miseczki z chłodnikiem wsypujemy porcję orzechów, posiekanego ogórka i przybieramy listkami mięty.
Adela Mątwa