Chłodnik mazowiecki według Jerzego Nogala - tradycyjna warszawska zupa
2021-03-29
średni
120 min
4
Chłodnik z botwinki to zupa podawana w całej Polsce. Oczywiście więc ma wiele wariantów lokalnych. Tym razem polecamy chłodnik mazowiecki według przepisu Jerzego Nogala - miłośnika tradycyjnej kuchni warszawskiej i poszukiwacza zapomnianych receptur na warszawskie potrawy.
SKŁADNIKI
- 400 g cielęciny z kostką
- 2 kiszone ogórki
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- 200 ml śmietany 12%
- 1 l jogurtu nadbużańskiego1 pęk botwiny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 jaja
- 1 pęk koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Botwinę dokładnie umyć i drobno posiekać. Zalać wrzątkiem z octem i odstawić, aby ostygło.
- Kotleciki cielęce z kostką usmażyć po 2 minuty z każdej strony. Odkroić kostkę i zalać wodą
z kiszonych ogórków. - Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Jajka ugotować na miękko, wystudzić i obrać.
- Do wywaru z kostek i wody z kiszonych ogórków dodać botwinę z wodą i jogurt, posiekany koperek, następnie doprawić pieprzem.
- Porządnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Przelać do misek.
- Kotleciki pokroić w cienkie paski i dodać do chłodnika.
- Jajka przekroić i ułożyć na wierzchu.