Chłodnik mazowiecki według Jerzego Nogala - tradycyjna warszawska zupa

Matka i syn gotują
chlodnik-mazowiecki-wedlug-jerzego-nogala-tradycyjna-warszawska-zupa.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Chłodnik z botwinki to pyszne danie na letni obiad
średni
120 min
4

Chłodnik z botwinki to zupa podawana w całej Polsce. Oczywiście więc ma wiele wariantów lokalnych. Tym razem polecamy chłodnik mazowiecki według przepisu Jerzego Nogala - miłośnika tradycyjnej kuchni warszawskiej i poszukiwacza zapomnianych receptur na warszawskie potrawy.

SKŁADNIKI

  • 400 g cielęciny z kostką
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 l jogurtu nadbużańskiego1 pęk botwiny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 jaja
  • 1 pęk koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Botwinę dokładnie umyć i drobno posiekać. Zalać wrzątkiem z octem i odstawić, aby ostygło.
  • Kotleciki cielęce z kostką usmażyć po 2 minuty z każdej strony. Odkroić kostkę i zalać wodą
    z kiszonych ogórków.
  • Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
  • Jajka ugotować na miękko, wystudzić i obrać.
  • Do wywaru z kostek i wody z kiszonych ogórków dodać botwinę z wodą i jogurt, posiekany koperek, następnie doprawić pieprzem.
  • Porządnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Przelać do misek.
  • Kotleciki pokroić w cienkie paski i dodać do chłodnika.
  • Jajka przekroić i ułożyć na wierzchu.
Matka i syn gotują