Chłodnik arbuzowo-truskawkowy: przepis
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy to znakomity pomysł na lekką, bogatą w witaminy zupę, która z pewnością doda nam energii i witalności! Idealna na wiosenny czy letni obiad w upalny dzień!
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mrożonych lub świeżych truskawek
- 70 dag truskawek
- 90 dag arbuza
- 3/4 szklanki delikatnego białego wina
- 3–4 łyżki miodu lub brązowego cukru
- miąższ z połowy laski wanilii
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżki drobno startej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki opłucz, osącz na sicie, usuń szypułki. Z arbuza odetnij skórkę, miąższ oczyść z pestek, pokrój.
- Truskawki zmiksuj razem z arbuzem, białym winem, imbirem, skórką pomarańczową, miodem i miąższem z wanilii.
- Zmiksowane owoce odstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem przelej do miseczek.
- Podawaj np. z owocami, kleksem śmietany, jogurtu lub biszkoptami.