Żurek na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Żurek jest prawdziwym staropolskim daniem. Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc, ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obiad.
Polecamy także: Jak przygotować chleb do żurku? Jak wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł? [WIDEO] oraz Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze? [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 3-4 białe kiełbasy
- litr zakwasu
- małe opakowanie gęstej śmietany
- po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- liść laurowy
- 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- sól
- 4 jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę zalewamy wodą, dodajemy ziele, pieprz oraz liść laurowy i gotujemy ok. 20 min na bardzo małym ogniu.
- Wyjmujemy kiełbasę, wlewamy zakwas, wrzucamy zmiażdżony czosnek i gotujemy razem ok. 5 min.
- Pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek dodajemy do zupy.
- Na koniec doprawiamy całość śmietaną i do każdego talerza dodajemy przekrojone na pół jajko ugotowane na twardo.