Zupa ze świeżych ogórków - przepis ze starej książki kucharskiej
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zupa ogórkowa to polski specjał. Ale przygotowuje się ją z ogórków kiszonych. Gdy jednak mamy ochotę na coś orzeźwiającego - warto przygotować zupę ze świeżych ogórków. Ten zapomniany przepis znaleźliśmy w stare książce kucharskiej sprzed ponad 50 lat - zachęcamy do wypróbowania, bo jest prosty i smakowity.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru z kości i warzyw
- 150 ml śmietany
- 60 dag świeżych ogórków
- 5 dag koncentratu pomidorowego
- masło
- 2 dag mąki
- koperek
- sól, pieprz i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki obrać i pokroić w paseczki - usuwając pestki.
- Wymieszać z koncetratem pomidorowym i dusić na maśle na małym ogniu miesząjąc, ok. 10 minut
- Zalać wywarem i krótko gotować na małym ogniu. Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.
- Podawać z koperkiem i grzankami.