Zupa ze świeżych ogórków - przepis ze starej książki kucharskiej

Zupa ze świeżych ogórków - przepis ze starej książki kucharskiej
Autor: thinkstockphotos.com Zupa ze świeżych ogórków smakuje wybornie - jest delikatna i orzeźwiająca
łatwy
25 min
4

Zupa ogórkowa to polski specjał. Ale przygotowuje się ją z ogórków kiszonych. Gdy jednak mamy ochotę na coś orzeźwiającego - warto przygotować zupę ze świeżych ogórków. Ten zapomniany przepis znaleźliśmy w stare książce kucharskiej sprzed ponad 50 lat - zachęcamy do wypróbowania, bo jest  prosty i smakowity.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wywaru z kości i warzyw
  • 150 ml śmietany
  • 60 dag świeżych ogórków
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  • masło
  • 2 dag mąki
  • koperek
  • sól, pieprz i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki obrać i pokroić w paseczki - usuwając pestki.
  • Wymieszać z koncetratem pomidorowym i dusić na maśle na małym ogniu miesząjąc, ok. 10 minut
  • Zalać wywarem i krótko gotować na małym ogniu. Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.
  • Podawać z koperkiem i grzankami.