Zupa ze słodkich ziemniaków i mleczka kokosowego. Wegański obiad w 20 minut

zupa ze słodkich ziemniaków i mleczka koksowego
Autor: Shutterstock Zupa ze słodkich ziemniaków i mleczka kokosowego podbije każde podniebienie.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Prosta wegańska zupa ze słodkich ziemniaków z dodatkiem mleczka kokosowego oczaruje każdego. Nie tylko weganie będą nią zachwyceni. Lekko ostry smak zupy zaskoczy nawet mięsożerców. Oto przepis na pyszną i aromatyczną zupę krem z batatów z kokosową nutą.

Jak zrobić zupę z batatów?

Przygotowanie zupy ze słodkich ziemniaków według tego przepisu jest banalnie proste. Do podsmażonej cebuli dodaje się pastę curry, a po chwili starte na tarce słodkie ziemniaki. Następnie wlewa się bulion i gotuje, aż bataty będą miękkie. Kolejnym krokiem jest wlanie mleczka kokosowego i doprawienie zupy. Ugotowaną zupę należy zmiksować za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Miseczki z zupą warto posypać przyprawami i pestkami dyni czy aromatyczną świeżą kolendrą.

Przepis na zupę ze słodkich ziemniaków z mleczkiem kokosowymi

  • To łatwy przepis na pyszną wegańską zupę.
  • Czas przygotowania dania wynosi niecałe 30 minut. To szybka zupa, którą można gotować nawet podczas zwykłego tygodnia.
  • Na liście składników nie ma ani jednego produktu pochodzenia zwierzęcego. Zupę robi się z batatów, mleka kokosowego, cebuli, pasty curry i wywaru warzywnego.
    Czerwoną pastę curry zastąpi zielona lub żółta.
  • Miseczki z zupą posypuje się przyprawami i pestkami dyni, ale dobra będzie również ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
  • Smak zupy wzbogacą posiekane orzechy jak włoskie czy nerkowce oraz prażone pestki słonecznika.
  • Danie można serwować z ciepłymi chlebkami naan, chrupiącymi grzankami lub chlebem pełnoziarnistym.

SKŁADNIKI

  • 1 l wywaru warzywnego
  • 750 g słodkich ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słodkie ziemniaki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać pastę curry i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać starte słodkie ziemniaki i wlać bulion. Zagotować, zmniejszyć ognień i gotować 10 minut.
  • Wlać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Gotować kilka minut.
  • Zupę zmiksować na gładko.
  • Podawać posypaną przyprawami i pestkami dyni lub posiekana kolendrą.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej