Zupa ze słodkich ziemniaków i mleczka kokosowego. Wegański obiad w 20 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Prosta wegańska zupa ze słodkich ziemniaków z dodatkiem mleczka kokosowego oczaruje każdego. Nie tylko weganie będą nią zachwyceni. Lekko ostry smak zupy zaskoczy nawet mięsożerców. Oto przepis na pyszną i aromatyczną zupę krem z batatów z kokosową nutą.
Jak zrobić zupę z batatów?
Przygotowanie zupy ze słodkich ziemniaków według tego przepisu jest banalnie proste. Do podsmażonej cebuli dodaje się pastę curry, a po chwili starte na tarce słodkie ziemniaki. Następnie wlewa się bulion i gotuje, aż bataty będą miękkie. Kolejnym krokiem jest wlanie mleczka kokosowego i doprawienie zupy. Ugotowaną zupę należy zmiksować za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Miseczki z zupą warto posypać przyprawami i pestkami dyni czy aromatyczną świeżą kolendrą.
Przepis na zupę ze słodkich ziemniaków z mleczkiem kokosowymi
- To łatwy przepis na pyszną wegańską zupę.
- Czas przygotowania dania wynosi niecałe 30 minut. To szybka zupa, którą można gotować nawet podczas zwykłego tygodnia.
- Na liście składników nie ma ani jednego produktu pochodzenia zwierzęcego. Zupę robi się z batatów, mleka kokosowego, cebuli, pasty curry i wywaru warzywnego.
Czerwoną pastę curry zastąpi zielona lub żółta. - Miseczki z zupą posypuje się przyprawami i pestkami dyni, ale dobra będzie również ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
- Smak zupy wzbogacą posiekane orzechy jak włoskie czy nerkowce oraz prażone pestki słonecznika.
- Danie można serwować z ciepłymi chlebkami naan, chrupiącymi grzankami lub chlebem pełnoziarnistym.
SKŁADNIKI
- 1 l wywaru warzywnego
- 750 g słodkich ziemniaków
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słodkie ziemniaki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać pastę curry i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać starte słodkie ziemniaki i wlać bulion. Zagotować, zmniejszyć ognień i gotować 10 minut.
- Wlać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Gotować kilka minut.
- Zupę zmiksować na gładko.
- Podawać posypaną przyprawami i pestkami dyni lub posiekana kolendrą.