Zupa z porów i białego sera na jogurcie - smaczna, pożywna i tania
2020-09-22
łatwy
25 min
4
Zupa z porów i białego sera na jogurcie to smaczna, pożywna i tania zupa rodem z kuchni bułgarskiej. Choć połączenie w jednej potrawie porów i białego sera może się wydawać nieco nieoczywiste, to zupa jest naprawdę dobra.
SKŁADNIKI
- 5 niedużych porów
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
- 1 kostka białego sera
- 3 jajka
- sól i pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory umyć i posiekać drobno. Ser pokroić w kosteczkę lub pokruszyć.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa zrobić z masła i mąki jasną zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją wodą (ok.1 l).
- Następnie dodać pokrojone pory, doprowadzić do wrzenia i gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec gotowania dodać do zupy ser i po chwili zdjąć z ognia.
- Jajka rozkłócić i dokładnie wymieszać z jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Dodać do zupy i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową