Zupa z porów i białego sera na jogurcie - smaczna, pożywna i tania

2020-09-22
Anna Szubińska
Prosta zupa z porów i białego sera na jogurcie
Autor: Shutterstock Zupa z porów i białego sera na jogurcie jest prosta i szybka w przygotowaniu.
łatwy
25 min
4

Zupa z porów i białego sera na jogurcie to smaczna, pożywna i tania zupa rodem z kuchni bułgarskiej. Choć połączenie w jednej potrawie porów i białego sera może się wydawać nieco nieoczywiste, to zupa jest naprawdę dobra.

Składniki

5 niedużych porów

4 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 szklanka jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka

1 kostka białego sera

3 jajka

sól i pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pory umyć i posiekać drobno. Ser pokroić w kosteczkę lub pokruszyć.

W garnku, w którym będzie gotowana zupa zrobić z masła i mąki jasną zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją wodą (ok.1 l).

Następnie dodać pokrojone pory, doprowadzić do wrzenia i gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec gotowania dodać do zupy ser i po chwili zdjąć z ognia.

Jajka rozkłócić i dokładnie wymieszać z jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Dodać do zupy i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową