Zupa z pokrzyw - sprawdzony przepis na zdrowotną zupę
2023-04-26
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Sycąca zupa pokrzywowa jest nie tylko smaczne, ale posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź jak ją przygotować i delektuj się jej smakiem w domowym zaciszu.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg młodych liści pokrzywy
- 1,5 l wywaru z warzyw
- 5 dag bekonu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 5 dag ostrego żółtego sera
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 6 jajek ugotowanych na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojony w kostkę bekon przesmaż na oleju, dodaj do wywaru z warzyw i zagotuj.
- Dołóż drobno posiekane pokrzywy, przykryj pokrywką i gotuj 10 minut.
- Wlej śmietanę i wymieszaj.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj posypaną startym serem i z jakiem ugotowanym na twardo.
Beszamel - Jadalne Chwasty