Zupa z pieczonych ziemniaków: przepis na oryginalną kartoflankę

Zupa z pieczonych ziemniaków: przepis na oryginalną kartoflankę
Autor: Shutterstock Zupa z pieczonych ziemniaków jest bardziej esencjonalna niż ta z gotowanych
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Zupa z pieczonych ziemniaków to  propozycja dla zabieganych -  można jej przygotowanie rozłożyć nieco w czasie - np. jednego dnia upiec ziemniaki i ugotować wywar (to praktycznie "robi się samo", bo obie czynności nie wymagają stałego nadzoru). A kolejnego połączyć składniki i dosłownie po kwadransie cieszyć się smakiem pysznej i esencjonalnej kartoflanki. Esencjonalnej, bo pieczone ziemniaki mają więcej smaku niż te gotowane i świetnie komponują się z serem i skwarkami z boczku.

SKŁADNIKI

  • 2 duże ziemniaki, upieczone i wystudzone
  • 0,5 l bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki posiekanego sera cheddar lub podobnego
  • 2 łyżki wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1-2 pędy szczypiorku, pokrojone

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki i pokrój w 2-cm kostkę.
  • Połowę umieść w blenderze. Dodaj bulion i zmiksuj, aż zupa będzie gładka.
  • Wlej do rondla. Dodaj śmietanę, pieprz i pozostałe ziemniaki. Podgrzewaj na małym ogniu - tylko do zagotowania.
  • W tym czasie podsmaż pokrojony boczek, do uzyskania chrupiących skwarków.
  • Podgrzaną zupę wlej do miseczek, dekoruj serem, boczkiem i szczypiorkiem
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz nasze inne przepisy na sycące, rozgrzewające zupy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej