Zupa z pieczonych ziemniaków: przepis na oryginalną kartoflankę
2022-10-17
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Zupa z pieczonych ziemniaków to propozycja dla zabieganych - można jej przygotowanie rozłożyć nieco w czasie - np. jednego dnia upiec ziemniaki i ugotować wywar (to praktycznie "robi się samo", bo obie czynności nie wymagają stałego nadzoru). A kolejnego połączyć składniki i dosłownie po kwadransie cieszyć się smakiem pysznej i esencjonalnej kartoflanki. Esencjonalnej, bo pieczone ziemniaki mają więcej smaku niż te gotowane i świetnie komponują się z serem i skwarkami z boczku.
SKŁADNIKI
- 2 duże ziemniaki, upieczone i wystudzone
- 0,5 l bulionu z kurczaka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki posiekanego sera cheddar lub podobnego
- 2 łyżki wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1-2 pędy szczypiorku, pokrojone
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ziemniaki i pokrój w 2-cm kostkę.
- Połowę umieść w blenderze. Dodaj bulion i zmiksuj, aż zupa będzie gładka.
- Wlej do rondla. Dodaj śmietanę, pieprz i pozostałe ziemniaki. Podgrzewaj na małym ogniu - tylko do zagotowania.
- W tym czasie podsmaż pokrojony boczek, do uzyskania chrupiących skwarków.
- Podgrzaną zupę wlej do miseczek, dekoruj serem, boczkiem i szczypiorkiem
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Zobacz nasze inne przepisy na sycące, rozgrzewające zupy