Zupa z papryki - przepis za pożywną zupę

2021-03-29
Zupa paprykowa
Autor: Shutterstock Zupa z papryki w 3 kolorach.
łatwy
30 min
4

Papryka to źródło beta-karotenu, witaminy C oraz minerałów - wapnia, magnezu, potasu, żelaza i miedzi. Sprawdź jak zrobić zupę paprykową i wykorzystać jej wszystkie zdrowotne właściwości.

SKŁADNIKI

  • 3 czerwone papryki
  • 3 żółte papryki
  • 1 zielona papryka
  • 2 duże cebule
  • 1 litr wywaru z warzyw lub dwie kostki bulionu warzywnego
  • oregano
  • pieprz
  • chili
  • majeranek
  • dwie łyżki oliwy
  • ciemne pieczywo
  • czosnek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną częścią do spodu.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż skórka na paprykach zacznie się marszczyć i przypiekać.
  • Wyjmij papryki z pieca, włóż na 15 minut do foliowego woreczka i dokładnie zawiąż, po tym czasie wyjmij papryki i zdejmij z nich skórkę.
  • Papryki pokrój w paski.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Rozgrzej oliwę w głębokim garnku i wrzuć cebulę. Smaż  2-3 minuty.
  •  Dodaj paprykę i podsmażaj jeszcze przez minutę.
  • Do garnka wlej litr gorącego wywaru z warzyw lub bulionu z kostki.
  • Wymieszaj, posól, dodaj oregano, pieprz, chili (może być też harissa) i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaj garść majeranku.
  • Podawaj zupę z grzankami z ciemnego chleba i podsmażonymi z czosnkiem.
Redakcja
więcej