Zupa z papryki - przepis za pożywną zupę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Papryka to źródło beta-karotenu, witaminy C oraz minerałów - wapnia, magnezu, potasu, żelaza i miedzi. Sprawdź jak zrobić zupę paprykową i wykorzystać jej wszystkie zdrowotne właściwości.
SKŁADNIKI
- 3 czerwone papryki
- 3 żółte papryki
- 1 zielona papryka
- 2 duże cebule
- 1 litr wywaru z warzyw lub dwie kostki bulionu warzywnego
- oregano
- pieprz
- chili
- majeranek
- dwie łyżki oliwy
- ciemne pieczywo
- czosnek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną częścią do spodu.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż skórka na paprykach zacznie się marszczyć i przypiekać.
- Wyjmij papryki z pieca, włóż na 15 minut do foliowego woreczka i dokładnie zawiąż, po tym czasie wyjmij papryki i zdejmij z nich skórkę.
- Papryki pokrój w paski.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej oliwę w głębokim garnku i wrzuć cebulę. Smaż 2-3 minuty.
- Dodaj paprykę i podsmażaj jeszcze przez minutę.
- Do garnka wlej litr gorącego wywaru z warzyw lub bulionu z kostki.
- Wymieszaj, posól, dodaj oregano, pieprz, chili (może być też harissa) i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj garść majeranku.
- Podawaj zupę z grzankami z ciemnego chleba i podsmażonymi z czosnkiem.