Zupa z jarmużu: przepis na smaczną i zdrową zupę

Zupa z jarmużu
Autor: Shutterstock Zupa z jarmużu doskonale smakuje, dostarcza też cennych składników, w które bogaty jest jarmuż.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa z jarmużu - ma zachęcający zielony kolor i jest naprawdę bardzo smaczna i zdrowa. Nie jest też trudna do przygotowania, za to zdrowa i pożywna -  dostarcza porządną dawkę składników odżywczych.

SKŁADNIKI

  • 250 gramów świeżego jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • pieprz i sól
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka smaku – pietruszkowa (opcjonalnie)
  • 1 łyżkę oliwy
  • ćwiartkę cytryny
  • starty parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z liści jarmużu wycinamy łodyżki.
  • Cebulę kroimy i dusimy na oliwie i maśle.
  • W tym czasie obieramy pietruszkę i dzielimy ją na dwie części.
  • Tę grubszą wrzucamy do garnka, a mniejszą do duszonej cebuli i dusimy.
  • Do garnka wrzucamy kostkę smaku (albo sól) i zalewamy szklanką wody.
  • Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy jarmuż, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, następnie na jarmuż przekładamy cebulę.
  • Gotujemy, aż liście zrobią się intensywnie zielone.
  • Pięć minut później dolewamy pół szklanki wody. Doprawiamy, blendujemy i dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny.
  • Zupę ponownie zagotowujemy.
  • Na talerzach posypujemy parmezanem.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Galeria: 10 przepisów na rozgrzewające zupy

Edyta Folwarska
więcej