Zupa z jarmużu: przepis na smaczną i zdrową zupę
2022-02-03
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Zupa z jarmużu - ma zachęcający zielony kolor i jest naprawdę bardzo smaczna i zdrowa. Nie jest też trudna do przygotowania, za to zdrowa i pożywna - dostarcza porządną dawkę składników odżywczych.
SKŁADNIKI
- 250 gramów świeżego jarmużu
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- pieprz i sól
- 1 ½ szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 kostka smaku – pietruszkowa (opcjonalnie)
- 1 łyżkę oliwy
- ćwiartkę cytryny
- starty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z liści jarmużu wycinamy łodyżki.
- Cebulę kroimy i dusimy na oliwie i maśle.
- W tym czasie obieramy pietruszkę i dzielimy ją na dwie części.
- Tę grubszą wrzucamy do garnka, a mniejszą do duszonej cebuli i dusimy.
- Do garnka wrzucamy kostkę smaku (albo sól) i zalewamy szklanką wody.
- Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy jarmuż, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, następnie na jarmuż przekładamy cebulę.
- Gotujemy, aż liście zrobią się intensywnie zielone.
- Pięć minut później dolewamy pół szklanki wody. Doprawiamy, blendujemy i dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny.
- Zupę ponownie zagotowujemy.
- Na talerzach posypujemy parmezanem.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?