Zupa z indyka z ryżem, grzybami i szałwią - smakowy majstersztyk

Zupa z indyka z pieczarkami i szałwią
Autor: Shutterstock Zupa z indyka z pieczarkami i szałwią w żeliwnym garnku na stole.
łatwy
30 min
4

Zupa z indyka z ryżem, grzybami i szałwią jest niezwykle aromatyczna i kusząca. łączy w sobie delikatny, lekko słodkawy smak mięsa indyczego, z leśnym aromatem grzybów i intensywnym, świeżym zapachem szałwii. Ryz nadaje jej treści, ale nie obciąża nadmiernie. Wyrafinowane połączenie można dodatkowo podkreślić podając ją posypaną parmezanem.

SKŁADNIKI

  • 200 g gotowanego indyka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 200 g grzybów (leśnych lub pieczarek)
  • 2-3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 małe opakowanie śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • 5 gałązek świeżej szałwii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i marchewkę obrać i posiekać, szałwię umyć, osuszyć i drobniutko posiekać. Cebulę, marchew i szałwię zeszklić razem w garnku na łyżce masła.
  • Do warzyw dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Powoli wlać szklankę bulionu - cały czas mieszając.
  • Gdy mąka połączy się z bulionem dodać resztę wywaru i zagotować. Dodać ryż , przykryć i gotować, aż będzie miękki.
  • Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w plasterki, podsmażyć na reszcie masła na rumiano i dodać do zupy.
  • Przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem, dodać podzielone na wiórki mięso z indyka i zaprawić śmietaną.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej