Zupa z indyka z ryżem, grzybami i szałwią - smakowy majstersztyk
2021-09-25
łatwy
30 min
4
Zupa z indyka z ryżem, grzybami i szałwią jest niezwykle aromatyczna i kusząca. łączy w sobie delikatny, lekko słodkawy smak mięsa indyczego, z leśnym aromatem grzybów i intensywnym, świeżym zapachem szałwii. Ryz nadaje jej treści, ale nie obciąża nadmiernie. Wyrafinowane połączenie można dodatkowo podkreślić podając ją posypaną parmezanem.
SKŁADNIKI
- 200 g gotowanego indyka
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 0,5 szklanki ryżu
- 200 g grzybów (leśnych lub pieczarek)
- 2-3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 małe opakowanie śmietany kremówki
- sól i pieprz
- 5 gałązek świeżej szałwii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i marchewkę obrać i posiekać, szałwię umyć, osuszyć i drobniutko posiekać. Cebulę, marchew i szałwię zeszklić razem w garnku na łyżce masła.
- Do warzyw dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Powoli wlać szklankę bulionu - cały czas mieszając.
- Gdy mąka połączy się z bulionem dodać resztę wywaru i zagotować. Dodać ryż , przykryć i gotować, aż będzie miękki.
- Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w plasterki, podsmażyć na reszcie masła na rumiano i dodać do zupy.
- Przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem, dodać podzielone na wiórki mięso z indyka i zaprawić śmietaną.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego