Zupa z dyni: przepis Anny Starmach
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Jesienią grzechem byłoby nie ugotować na obiad zupy z dyni. Jej kolor zachwyca oczy, a smak pieści podniebienie. Polecamy przepis skomponowany przez Annę Starmach, jurorkę Masterchefa. Jest prosty, a daje znakomity efekt!
SKŁADNIKI
- 250 g piersi kurczaka
- 1 mała papryczka chilli
- 5 cm świeżego imbiru
- 500 g dyni, najlepiej hokkaido
- puszka mleka kokosowego o pojemności 400 ml
- 200 ml bulionu lub wody
- świeża kolendra
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- słodka papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka należy pokroić w kostkę o boku 2 cm. Obrać imbir i drobno posiekać. Posiekać też chilli.
- Zarówno imbir, jak i chilli wrzucić do mięsa i całość wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.
- Z dyni usunąć pestki i drobno pokroić. Czosnek oraz cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Dodać dynię. Smażyć 2 minuty.
- Wlać bulion lub wodę. Zagotować. Gdy całość zacznie wrzeć, dodać mleko koksowe i zmiksować blenderem. Zagotować.
- Na patelni z oliwą usmażyć kurczaka. Dodać go do zupy i pogotować ok. 5 minut.
- W międzyczasie doprawić zupę dyniową solą pieprzem i papryką.
- Gotową zupę krem z dyni podawać ze świeżą kolendrą.