Zupa z dyni: przepis Anny Starmach

2021-03-29
zupa-z-dyni-przepis-anny-starmach.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupę z dyni można przyrządzac na wiele sposobów - tym razem prezentujemy przepis Anny Starmach
łatwy
60 min
4

Jesienią grzechem byłoby nie ugotować na obiad zupy z dyni. Jej kolor zachwyca oczy, a smak pieści podniebienie. Polecamy przepis skomponowany przez Annę Starmach, jurorkę Masterchefa. Jest prosty, a daje znakomity efekt!

SKŁADNIKI

  • 250 g piersi kurczaka
  • 1 mała papryczka chilli
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 500 g dyni, najlepiej hokkaido
  • puszka mleka kokosowego o pojemności 400 ml
  • 200 ml bulionu lub wody
  • świeża kolendra
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • słodka papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka należy pokroić w kostkę o boku 2 cm. Obrać imbir i drobno posiekać. Posiekać też chilli. 
  • Zarówno imbir, jak i chilli wrzucić do mięsa i całość wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.
  • Z dyni usunąć pestki i drobno pokroić. Czosnek oraz cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Dodać dynię. Smażyć 2 minuty.
  • Wlać bulion lub wodę. Zagotować. Gdy całość zacznie wrzeć, dodać mleko koksowe i zmiksować blenderem. Zagotować.
  • Na patelni z oliwą usmażyć kurczaka. Dodać go do zupy i pogotować ok. 5 minut. 
  • W międzyczasie doprawić zupę dyniową solą pieprzem i papryką.
  • Gotową zupę krem z dyni podawać ze świeżą kolendrą.