Zupa z czarnej fasoli: przepis na zupę warzywną
2021-12-07
łatwy
25 min
4
Zupa z czarnej fasoli to pożywny posiłek bezmięsny. Czarna fasola to prawdziwe bogactwo sycących węglowodanów oraz krzepiących białek. Ten rodzaj fasoli o czarnych ziarnych ma mnóstwo związków odżywczych. Zupę warzywną z czarną fasolą z przyjemnością zjecie jako pierwsze danie lub spóźnioną kolację. Czarną fasolówkę można zabrać również ze sobą do pracy. Po prostu pycha!
Zobacz GALERIĘ: Zupa grzybowa - 8 najlepszych przepisów na zupy grzybowe
SKŁADNIKI
- 1 szklanka suchej czarnej fasoli lub 2 puszki gotowanej
- 2 czerwone papryki
- 1 marchewka
- 150 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki domowego koncentratu pomidorowego
- po pół łyżeczki: tymianku, oregano, kminku, czarnego pieprzu, słodkiej papryki i ostrej papryki
- bulion warzywny
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy bezerukowy
- natka kolendry lub trybuli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnie gotować w dużym garnku lub w szybkowarze do miękkości (w garnku zajmie to ponad godzinę, a w szybkowarze około 30 minut). Jeśli użyjecie gotowanej fasoli z puszki, ten punkt należy ominąć.
- Papryki przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić je w małe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w krążki. Pieczarki bardzo drobno poszatkować.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i wrzucić papryki, marchewki, pieczarki i koncentrat, dusić razem pod przykryciem przez 10 minut. Tuż przed końcem dodać czosnek i dusić wszystko razem przez kolejne 3 minuty.
- Ugotowaną fasolą odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do garnka z duszonymi warzywami i zalać wszystko bulionem warzywnym. Dokładnie wymieszać, dodać przyprawy, zagotować.
- Podawać z nacią kolendry lub trybuli.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli