Zupa z czarnej fasoli: przepis na zupę warzywną

Zupa z czarnej fasoli: przepis na zupę warzywną
Autor: Shutterstock.com Zupa z czarnej fasoli z awokado
łatwy
25 min
4

Zupa z czarnej fasoli to pożywny posiłek bezmięsny. Czarna fasola to prawdziwe bogactwo sycących węglowodanów oraz krzepiących białek. Ten rodzaj fasoli o czarnych ziarnych ma mnóstwo związków odżywczych. Zupę warzywną z czarną fasolą z przyjemnością zjecie jako pierwsze danie lub spóźnioną kolację. Czarną fasolówkę można zabrać również ze sobą do pracy. Po prostu pycha! 

Zobacz GALERIĘ: Zupa grzybowa - 8 najlepszych przepisów na zupy grzybowe

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka suchej czarnej fasoli lub 2 puszki gotowanej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki domowego koncentratu pomidorowego
  • po pół łyżeczki: tymianku, oregano, kminku, czarnego pieprzu, słodkiej papryki i ostrej papryki
  • bulion warzywny
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy bezerukowy
  • natka kolendry lub trybuli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnie gotować w dużym garnku lub w szybkowarze do miękkości  (w garnku zajmie to ponad godzinę, a w szybkowarze około 30 minut). Jeśli użyjecie gotowanej fasoli z puszki, ten punkt należy ominąć.
  • Papryki przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić je w małe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w krążki. Pieczarki bardzo drobno poszatkować.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i wrzucić papryki, marchewki, pieczarki i koncentrat, dusić razem pod przykryciem przez 10 minut. Tuż przed końcem dodać czosnek i dusić wszystko razem przez kolejne 3 minuty.
  • Ugotowaną fasolą odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do garnka z duszonymi warzywami i zalać wszystko bulionem warzywnym. Dokładnie wymieszać, dodać przyprawy, zagotować.
  • Podawać z nacią kolendry lub trybuli. 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej