ZUPA Z BOBU na ostro - prosty przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Oto przepis na zupę z bobu na ostro - idealną na letni obiad! Bób, przed wiekami uważany w Europie za strawę ubogich, dziś staje się składnikiem nie tylko prostych sałatek, ale także tworzy wyrafinowane połączenia kulinarne. Warto ich spróbować.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
 - 50 dag młodego bobu
 - marchew,
 - pietruszka,
 - kawałek selera
 - tłuszcz do smażenia
 - 2 łyżki keczupu
 - łyżka musztardy
 - 1/2 szklanki śmietany
 - koperek
 - sól, pieprz, majeranek i curry do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób zalać częścią wywaru i ugotować pod przykryciem.
 - Wyjąć bób, lekko ostudzić i obrać ze skórki, wrzucić ponownie do wywaru.
 - Warzywa pokroić w paseczki, podsmażyć, zalać pozostałym wywarem i ugotować.
 - Połączyć z bobem, keczupem i musztardą. Dodać śmietanę i przyprawy.
 - Przed podaniem posypać koperkiem. By zupa była bardziej sycąca można dodać ugotowany ryż lub makaron.