ZUPA Z BOBU na ostro - prosty przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Oto przepis na zupę z bobu na ostro - idealną na letni obiad! Bób, przed wiekami uważany w Europie za strawę ubogich, dziś staje się składnikiem nie tylko prostych sałatek, ale także tworzy wyrafinowane połączenia kulinarne. Warto ich spróbować.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
- 50 dag młodego bobu
- marchew,
- pietruszka,
- kawałek selera
- tłuszcz do smażenia
- 2 łyżki keczupu
- łyżka musztardy
- 1/2 szklanki śmietany
- koperek
- sól, pieprz, majeranek i curry do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób zalać częścią wywaru i ugotować pod przykryciem.
- Wyjąć bób, lekko ostudzić i obrać ze skórki, wrzucić ponownie do wywaru.
- Warzywa pokroić w paseczki, podsmażyć, zalać pozostałym wywarem i ugotować.
- Połączyć z bobem, keczupem i musztardą. Dodać śmietanę i przyprawy.
- Przed podaniem posypać koperkiem. By zupa była bardziej sycąca można dodać ugotowany ryż lub makaron.