Zupa "śmieciówka", czyli sycąca zupa z resztek i warzyw z puszki
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Zostało coś z poprzedniego obiadu? Za mało, by się najedli wszyscy domownicy? Nie wyrzucaj, ugotuj na tym zupę "śmieciówkę" - dodaj warzyw z puszki i zyskasz pyszne sycące danie. Podpowiadamy - dodatki można modyfikować - nie masz kurczaka, ale masz karkówkę pieczoną? Też będzie ok! Zamiast kiełbasy chcesz dodać boczek lub grubszy plaster szynki - czemu nie!
SKŁADNIKI
- 1 gotowana lub pieczona ćwiartka kurczaka
- 1 kiełbasa
- 1 cebula
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 4 ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu
- czerwona fasola z puszki
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki rosołu
- 2 ogórki kiszone
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego
- przyprawy: 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu o grubym dnie obsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę wraz z posiekaną cebulą oraz kawałki gotowanego kurczaka, dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę, chwilkę dusimy, aż papryka straci surowość.
- Wlewamy gorący rosół, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, pomidory z puszki, oraz pastę paprykową.
- Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, fasolę czerwoną i dalej gotujemy przez ok. 5 minut.
- Delikatnie mieszamy, kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy zupę solą i pieprzem.
- Podajemy z grzankami z wczorajszego pieczywa - jak zero waste to do końca!