Zupa rycerska: przepis na rozgrzewające danie na zimę

2021-03-29
Zupa rycerska: przepis na rozgrzewające danie na zimę
Autor: Shutterstock Ta lekko pikantna, odżywcza zupa  zadowoli nie tylko rycerzy. 
łatwy
50 min
4

Zupa rycerska to lekko pikantna, odżywcza i pomagające chronić się przed chłodem potrawa. Zimą idealna!

SKŁADNIKI

  • 50 dag kości wołowych
  • 30 dag wątróbki wieprzowej
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kości wołowe umyć, a włoszczyznę obrać i opłukać.
  • Włożyć do dużego garnka i wlać 6 szklanek wody, posolić i gotować około 50 minut.
  • Przecedzić wywar i odstawić na bok.
  • Cebulę obrać i posiekać w plasterki, a wątróbkę w kostkę.
  • Cebulę podsmażyć na maśle na rumiano, a następnie dodać wątróbkę.
  • Po trzech minutach dolać 1/2 szklanki wywaru i dusić 15 minut. Połowę wątróbki z cebulą i włoszczyzną zmielić. Resztę dodać do wywaru.
  • Dodać do zupy żółtko i doprawić do smaku gałką i solą.
  • Zupę rycerską podawać posypaną natką z ciemnym pieczywem.