Zupa "Rajski ogród" - dawka smaku i zdrowia z puszek i mrożonek!

Zupa Rajski ogród - dawka smaku i zdrowia z puszek i mrożonek!
Autor: Shutterstock Zupa "Rajski ogród" to pożywna zupa warzywna
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa "Rajski ogród" to zupa na wywarze warzywnym ale pełna roślinnego białka z fasoli i groszku. Jednocześnie też bardzo sycąca ale nie mdła, bo jej smak podkręcony jest sokiem pomidorowym i przyprawami. Tę zupę zrobisz w mniej niż pół godziny.

SKŁADNIKI

  • 1 l soku pomidorowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 spore marchewki
  • 100 g mrożonej fasoli szparagowej
  • 1 puszka groszku (lub tyle samo groszku mrożonego)
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz, ulubione zioła do smaku - ja polecam bazylię i tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion zagotować, dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować parę minut
  • Dodać mrożoną fasolkę, groszek (ten z puszki przelać najpierw wrzątkiem na sicie) oraz fasolę.
  • Szczypiorek z cebulki dymki odłożyć do dekoracji, a cebulki pokroić i zeszklić na maśle, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę. Dodać ją do zupy, starannie wymieszać i zagotować
  • Gdy świeże warzywa zmiękną, dodać sok pomidorowy.
  • Zagotować ponownie, doprawić doi smaku i podawać posypaną szczypiorkiem.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Zobacz galerię z przepisami na inne sycące i rozgrzewające zupy!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej