Zupa "Rajski ogród" - dawka smaku i zdrowia z puszek i mrożonek!
2022-02-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa "Rajski ogród" to zupa na wywarze warzywnym ale pełna roślinnego białka z fasoli i groszku. Jednocześnie też bardzo sycąca ale nie mdła, bo jej smak podkręcony jest sokiem pomidorowym i przyprawami. Tę zupę zrobisz w mniej niż pół godziny.
SKŁADNIKI
- 1 l soku pomidorowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 2 duże ziemniaki
- 2 spore marchewki
- 100 g mrożonej fasoli szparagowej
- 1 puszka groszku (lub tyle samo groszku mrożonego)
- 1/2 puszki białej fasoli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz, ulubione zioła do smaku - ja polecam bazylię i tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion zagotować, dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować parę minut
- Dodać mrożoną fasolkę, groszek (ten z puszki przelać najpierw wrzątkiem na sicie) oraz fasolę.
- Szczypiorek z cebulki dymki odłożyć do dekoracji, a cebulki pokroić i zeszklić na maśle, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę. Dodać ją do zupy, starannie wymieszać i zagotować
- Gdy świeże warzywa zmiękną, dodać sok pomidorowy.
- Zagotować ponownie, doprawić doi smaku i podawać posypaną szczypiorkiem.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?