Zupa pomidorowa z cukinią i kiełbasą - włoski sposób na duży głód

Zupa pomidorowa z cukinią i kiełbasą - włoski sposób na duży głód
Autor: Shutterstock By uczynić tę zupę bardziej sycącą możesz odać do niej ugotowany makaron o grubszej formie
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa pomidorowa z cukinią i kiełbasą to danie pyszne, pożywne i pełne zdrowych warzyw. Jest to łatwy przepis na zupę, której przygotowanie nie powinno  zająć ci wiece niż  30 minut, zapewniając pocieszający i satysfakcjonujący obiad.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 500 g kiełbasy, wyjętej z osłonek
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera naciowego
  • 2 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę (około jednej dużej papryki)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • szczypta płatków czerwonej papryki
  • ¼ szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1 kg cukinii pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
  • 5 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę (albo puszka pomidorów bez skórki w kostce)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 l bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 1 szklanka grubo startego parmezanu (można zastąpić innym twardym ostrym serem)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 świeża gałązka tymianku
  • dodatkowy parmezan do dekoracji, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kiełbasę i smaż, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, aż się zrumieni – ok. 5 minut.
  • Gdy kiełbasa się zrumieni, dodaj cebulę, seler i paprykę i smaż przez cztery minuty.
  • Przesuń mięso i warzywa na boki i zmniejsz ogień do średniego. Dodaj czosnek, płatki czerwonej papryki i koncentrat pomidorowy na środek i gotuj przez dwie minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj pomidory, cukinię, sól, pieprz, bulion z kurczaka i parmezan wraz ze świeżą bazylią i świeżym tymiankiem i dobrze wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw – ok. 10-15 minut.
  • Zdejmij zupę z ognia i podawaj natychmiast, posypaną większą ilością świeżej bazylii i parmezanem na wierzchu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Zobacz nasze inne przepisy na rozgrzewające zupy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej