Zupa pomidorowa z cukinią i kiełbasą - włoski sposób na duży głód
2022-11-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Zupa pomidorowa z cukinią i kiełbasą to danie pyszne, pożywne i pełne zdrowych warzyw. Jest to łatwy przepis na zupę, której przygotowanie nie powinno zająć ci wiece niż 30 minut, zapewniając pocieszający i satysfakcjonujący obiad.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 500 g kiełbasy, wyjętej z osłonek
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera naciowego
- 2 szklanki posiekanej cebuli
- 2 szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę (około jednej dużej papryki)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- szczypta płatków czerwonej papryki
- ¼ szklanki koncentratu pomidorowego
- 1 kg cukinii pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
- 5 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę (albo puszka pomidorów bez skórki w kostce)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 l bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 1 szklanka grubo startego parmezanu (można zastąpić innym twardym ostrym serem)
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 świeża gałązka tymianku
- dodatkowy parmezan do dekoracji, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kiełbasę i smaż, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, aż się zrumieni – ok. 5 minut.
- Gdy kiełbasa się zrumieni, dodaj cebulę, seler i paprykę i smaż przez cztery minuty.
- Przesuń mięso i warzywa na boki i zmniejsz ogień do średniego. Dodaj czosnek, płatki czerwonej papryki i koncentrat pomidorowy na środek i gotuj przez dwie minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj pomidory, cukinię, sól, pieprz, bulion z kurczaka i parmezan wraz ze świeżą bazylią i świeżym tymiankiem i dobrze wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw – ok. 10-15 minut.
- Zdejmij zupę z ognia i podawaj natychmiast, posypaną większą ilością świeżej bazylii i parmezanem na wierzchu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Zobacz nasze inne przepisy na rozgrzewające zupy