Zupa polewka - tania i pyszna zupa z kwaśnego mleka
2021-11-16
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa polewka to klasyczna "bieda zupa", czyli coś, co znamy z tradycyjnej kuchni domowej naszych dziadków czy pradziadków. Skromna lista składników, proste przygotowanie, doskonały smak i wbrew pozorom - dawka zdrowia. Ta zupa nakarmi, rozgrzeje, ale nikogo nie utuczy.
SKŁADNIKI
- 1 l wody
- 1 l dobrego, gęstego zsiadłego mleka
- szklanka słodkiego mleka
- 2 łyżki mąki żytniej
- sól
- ugotowane ziemniaki
- ewentualnie surowy boczek wędzony usmażony na skwarki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotowujemy wodę, łyżką wazową gorącej wody hartujemy zsiadłe mleko, a następnie wlewamy je do wody, mieszamy i zagotowujemy.
- Z mąki żytniej rozprowadzonej słodkim mlekiem przygotowujemy tzw. zaklepkę i dolewamy ją do zupy. Zagotowujemy ponownie.
- Polewkę doprawiamy solą i podajemy do niej (osobno) ugotowane w mundurkach ziemniaki. Zupę można uczynić bardziej sycącą dodając do niej skwarki z boczku i zasmażkę przygotowaną na tłuszczu z boczku.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?