Zupa polewka - tania i pyszna zupa z kwaśnego mleka

Zupa polewka - tania i pyszna zupa z kwaśnego mleka
Autor: Shutterstock Zupa polewka najlepiej smakuje, gdy przygotowana jest z wiejskiego zsiadłego mleka
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa polewka to klasyczna "bieda zupa", czyli coś, co znamy z tradycyjnej kuchni domowej naszych dziadków czy pradziadków. Skromna lista składników, proste przygotowanie, doskonały smak i wbrew pozorom - dawka zdrowia. Ta zupa nakarmi, rozgrzeje, ale nikogo nie utuczy.

SKŁADNIKI

  • 1 l wody
  • 1 l dobrego, gęstego zsiadłego mleka
  • szklanka słodkiego mleka
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • sól
  • ugotowane ziemniaki
  • ewentualnie surowy boczek wędzony usmażony na skwarki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotowujemy wodę, łyżką wazową gorącej wody hartujemy zsiadłe mleko, a następnie wlewamy je do wody, mieszamy i zagotowujemy.
  • Z mąki żytniej rozprowadzonej słodkim mlekiem przygotowujemy tzw. zaklepkę i dolewamy ją do zupy. Zagotowujemy ponownie.
  • Polewkę doprawiamy solą i podajemy do niej (osobno) ugotowane w mundurkach ziemniaki. Zupę można uczynić bardziej sycącą dodając do niej skwarki z boczku i zasmażkę przygotowaną na tłuszczu z boczku.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej