Zupa piwna - smaczna i łatwa do wykonania

2016-07-08
Marta Balko
zupa-piwna-smaczna-i-latwa-do-wykonania.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupę piwną można szybko przygotować - to doskonały pomysł na kolację. Znakomicie będzie smakowała z ciemnym pieczywem
łatwy
20 min
4

Zupę piwną w dawnych czasach podawano często na śniadanie. Dziś może ona raczej stanowić zdrowe danie obiadowe lub potrawę na ciepłą kolację. Poznaj przepis na zupę piwną!

Wszyscy chyba znamy opis piwnej polewki z "Pana Tadeusza":

(...)
Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę,
Teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę
Z gorącego, śmietaną bielonego piwa,
W którym twaróg gruzłami posiekany pływa.

(...)

Zupa piwna i dziś może być przysmakiem, szczególnie jeśli twaróg zastąpimy bardziej zdecydowanym w smaku żółtym serem.

Składniki

2 części białego pora

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

po 50 g masła, mąki, żółtego sera

100 ml kremówki

300 ml wywaru warzywnego

0,5 l ciemnego piwa

kilka plasterków boczku wędzonego

mielona gorczyca

liść laurowy

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem.

Dodać czosnek, liść laurowy, oprószyć mąką, chwilę smażyć.

Dodać śmietanę, bulion, piwo, doprawić do smaku, dodać starty ser, cały czas mieszać, aż ser się rozpuści, nie gotować.

Boczek wysmażyć na chrupko, pokruszyć do zupy.

Marta Balko