Zupa piwna - smaczna i łatwa do wykonania
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zupę piwną w dawnych czasach podawano często na śniadanie. Dziś może ona raczej stanowić zdrowe danie obiadowe lub potrawę na ciepłą kolację. Poznaj przepis na zupę piwną!
Wszyscy chyba znamy opis piwnej polewki z "Pana Tadeusza":
(...)
Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę,
Teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę
Z gorącego, śmietaną bielonego piwa,
W którym twaróg gruzłami posiekany pływa.
(...)
Zupa piwna i dziś może być przysmakiem, szczególnie jeśli twaróg zastąpimy bardziej zdecydowanym w smaku żółtym serem.
SKŁADNIKI
- 2 części białego pora
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- po 50 g masła, mąki, żółtego sera
- 100 ml kremówki
- 300 ml wywaru warzywnego
- 0,5 l ciemnego piwa
- kilka plasterków boczku wędzonego
- mielona gorczyca
- liść laurowy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem.
- Dodać czosnek, liść laurowy, oprószyć mąką, chwilę smażyć.
- Dodać śmietanę, bulion, piwo, doprawić do smaku, dodać starty ser, cały czas mieszać, aż ser się rozpuści, nie gotować.
- Boczek wysmażyć na chrupko, pokruszyć do zupy.
Beszamel: Piwo