Zupa piwna - smaczna i łatwa do wykonania

zupa-piwna-smaczna-i-latwa-do-wykonania.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupę piwną można szybko przygotować - to doskonały pomysł na kolację. Znakomicie będzie smakowała z ciemnym pieczywem
łatwy
20 min
4

Zupę piwną w dawnych czasach podawano często na śniadanie. Dziś może ona raczej stanowić zdrowe danie obiadowe lub potrawę na ciepłą kolację. Poznaj przepis na zupę piwną!

Wszyscy chyba znamy opis piwnej polewki z "Pana Tadeusza":

(...)
Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę,
Teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę
Z gorącego, śmietaną bielonego piwa,
W którym twaróg gruzłami posiekany pływa.

(...)

Zupa piwna i dziś może być przysmakiem, szczególnie jeśli twaróg zastąpimy bardziej zdecydowanym w smaku żółtym serem.

SKŁADNIKI

  • 2 części białego pora
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po 50 g masła, mąki, żółtego sera
  • 100 ml kremówki
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • 0,5 l ciemnego piwa
  • kilka plasterków boczku wędzonego
  • mielona gorczyca
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem.
  • Dodać czosnek, liść laurowy, oprószyć mąką, chwilę smażyć.
  • Dodać śmietanę, bulion, piwo, doprawić do smaku, dodać starty ser, cały czas mieszać, aż ser się rozpuści, nie gotować.
  • Boczek wysmażyć na chrupko, pokruszyć do zupy.
Beszamel: Piwo
Marta Balko
więcej