Zupa na poprawę humoru - przepis na zupę rozweselającą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jedzenie poprawia nastrój, nie tylko dlatego, że jest smaczne. W wielu produktach, zwłaszcza w owocach i warzywach, zawarta jest serotonina, czyli hormon szczęścia, który uwalnia się podczas spożywania posiłków. Sprawdź jak zrobić tę niezwykłą zupę na poprawę humoru.
SKŁADNIKI
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 soczyste jabłka
- 2 łyżki tłuszczu
- 1/4 kostki bulionu (najlepiej wegetariańskiego, bez soli)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 5 dag niesolonych pistacji
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- sok z 1 cytryny
- sól
- łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule, marchewki i selera oczyścić, opłukać i pokroić w cieniutkie plasterki.
- Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie warzywa i jabłka dusić kilka minut na rozgrzanym tłuszczu.
- Dolać bulion (rozpuszczony w 1/2 l wody) i zagotować. Następnie trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut.
- Natkę z pietruszki i szczypiorek drobno posiekać.
- Pistacje prażyć krótko na suchej patelni.
- Żółtka jaj zmieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny.
- Zdjąć zupę z ognia i chwile przestudzić.
- Powoli, cały czas mieszając, wlewać do niej żółtka ze śmietaną i sokiem z cytryny.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Każdą porcję posypać natką, szczypiorkiem i prażonymi pistacjami.