Zupa na poprawę humoru - przepis na zupę rozweselającą
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Jedzenie poprawia nastrój, nie tylko dlatego, że jest smaczne. W wielu produktach, zwłaszcza w owocach i warzywach, zawarta jest serotonina, czyli hormon szczęścia, który uwalnia się podczas spożywania posiłków. Sprawdź jak zrobić tę niezwykłą zupę na poprawę humoru.
SKŁADNIKI
- 2 duże cebule
 - 2 marchewki
 - 2 łodygi selera naciowego
 - 2 soczyste jabłka
 - 2 łyżki tłuszczu
 - 1/4 kostki bulionu (najlepiej wegetariańskiego, bez soli)
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - 1 pęczek szczypiorku
 - 5 dag niesolonych pistacji
 - 3 żółtka
 - 2 łyżki śmietany 18 proc.
 - sok z 1 cytryny
 - sól
 - łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule, marchewki i selera oczyścić, opłukać i pokroić w cieniutkie plasterki.
 - Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 - Wszystkie warzywa i jabłka dusić kilka minut na rozgrzanym tłuszczu.
 - Dolać bulion (rozpuszczony w 1/2 l wody) i zagotować. Następnie trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut.
 - Natkę z pietruszki i szczypiorek drobno posiekać.
 - Pistacje prażyć krótko na suchej patelni.
 - Żółtka jaj zmieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny.
 - Zdjąć zupę z ognia i chwile przestudzić.
 - Powoli, cały czas mieszając, wlewać do niej żółtka ze śmietaną i sokiem z cytryny.
 - Doprawić solą i pieprzem do smaku.
 - Każdą porcję posypać natką, szczypiorkiem i prażonymi pistacjami.