Zupa kwaśnica - prosty przepis na góralską odmianę kapuśniaku!

materiały prasowe Cykoria SA
Zupa kwaśnica - prosty przepis na góralską odmianę kapuśniaku!
Autor: Shutterstock Kwaśnica to góralska odmiana kapuśniaku z kapusty kiszonej
łatwy
30 min
4

Kwaśnica jest tradycyjnym góralskim daniem, podhalańską odmianą kapuśniaku. Na szczęście możesz tę pyszną zupę przygotować i u siebie w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kostki mieszanki warzywnej suszonej
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 10 cm kawałek boczku wędzonego
  • 2 łyżki masła
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 liście laurowe
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 3 łyżki kminku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Susz gotujemy w 5-litrowym garnku z wodą przez ok. 15 minut. Całość blendujemy.

    Dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy.

    W tym czasie cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na maśle i szklistą wrzucamy do kapusty.

    Boczek kroimy w kosteczkę, także podsmażamy, jednak bez dodatku tłuszczu, a następnie dodajemy do garnka.

    Całość gotujemy do uzyskania przez kapustę miękkości (ok. 1 h).

    25 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.

    Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z pajdą chleba. Smacznego!

materiały prasowe Cykoria SA