Zupa kwaśnica - prosty przepis na góralską odmianę kapuśniaku!
Kwaśnica jest tradycyjnym góralskim daniem, podhalańską odmianą kapuśniaku. Na szczęście możesz tę pyszną zupę przygotować i u siebie w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników.
SKŁADNIKI
- 1/2 kostki mieszanki warzywnej suszonej
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 3 cebule
- 10 cm kawałek boczku wędzonego
- 2 łyżki masła
- 3 duże ziemniaki
- 4 liście laurowe
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 3 łyżki kminku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Susz gotujemy w 5-litrowym garnku z wodą przez ok. 15 minut. Całość blendujemy.
Dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy.
W tym czasie cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na maśle i szklistą wrzucamy do kapusty.
Boczek kroimy w kosteczkę, także podsmażamy, jednak bez dodatku tłuszczu, a następnie dodajemy do garnka.
Całość gotujemy do uzyskania przez kapustę miękkości (ok. 1 h).
25 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z pajdą chleba. Smacznego!