Zupa krem ze świeżych ogórków
2020-08-13
łatwy
30 min
4
Zupa krem ze świeżych ogórków to znakomita propozycja na letni obiad lub lunch. Lekka zupa o aksamitnej konsystencji i świeżym aromacie rozpieszcza podniebienia. Świetnie smakuje z mocno przypieczonymi grzankami i grubo mielonym czarnym pieprzem. Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i ma niewiele kalorii.
Polecamy także:
Zupa ze świeżych ogórków - przepis ze starej książki kucharskiej
Najlepsza zupa ogórkowa: przepis na pyszną zupę ogórkową
Zupa ogórkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - przepis dietetyczny
Zupa ogórkowa z kaszą bulgur - ciekawa wersja tradycyjnej ogórkowej z egzotyczną kaszą
SKŁADNIKI
- 6 dużych ogórków gruntowych
- 4 ziemniaki
- 2 duże cebule
- 1 średni korzeń pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody lub bulionu. Płynu powinno być tyle, żeby warzywa mocno wystawały ponad jego linię.
- Warzywa gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a ogórki zmienią kolor na zbliżony do koloru ogórków kiszonych.
- Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem i dodać czosnek.
- Zupę zblendować na krem. Dodać mascarpone lub śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Podawać z grzankami i grubo mielonym pieprzem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?