Zupa krem ze świeżych ogórków

Zupa krem ze świeżych ogórków
Autor: Przemek Lisek Zupa krem ze świeżych ogórków to świetna propozycja na letni obiad.
łatwy
30 min
4

Zupa krem ze świeżych ogórków to znakomita propozycja na letni obiad lub lunch. Lekka zupa o aksamitnej konsystencji i świeżym aromacie rozpieszcza podniebienia. Świetnie smakuje z mocno przypieczonymi grzankami i grubo mielonym czarnym pieprzem. Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i ma niewiele kalorii.

Polecamy także:

Zupa ze świeżych ogórków - przepis ze starej książki kucharskiej

Najlepsza zupa ogórkowa: przepis na pyszną zupę ogórkową

SKŁADNIKI

  • 6 dużych ogórków gruntowych
  • 4 ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 1 średni korzeń pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody lub bulionu. Płynu powinno być tyle, żeby warzywa mocno wystawały ponad jego linię.
  • Warzywa gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a ogórki zmienią kolor na zbliżony do koloru ogórków kiszonych.
  • Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem i dodać czosnek.
  • Zupę zblendować na krem. Dodać mascarpone lub śmietanę i dokładnie wymieszać.
  • Podawać z grzankami i grubo mielonym pieprzem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?