Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów: przepis na rozgrzewającą zupę

2021-10-18
Anna Olchowik
Zupa krem z pieczonej papryki
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów dodatkowo wzbogacona jest o pikantne, wyraziste przyprawy
łatwy
60 min
4

Soczyste papryki i aromatyczne pomidory - najlepiej połączyć je w jednym daniu. Proponujemy zupę krem z pieczonej papryki obficie wzbogaconą pomidorami. Takie orzeźwiające, pożywne danie sprawdzi się zarówno latem, jak i w chłodniejsze miesiące.

SKŁADNIKI

  • 5 czerwonych papryk
  • 6 średnich pomidorów
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • grzanki czosnkowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 40 minut, obracając raz w połowie pieczenia.
  • Upieczoną paprykę przełóż do worka foliowego. Gdy będzie chłodna, obierz ją ze skórki i usuń nasiona.
  • Na oliwie podduś posiekany czosnek razem z tymiankiem, kurkumą, pieprzem i pastą curry, po 3 minutach dodaj paprykę i pokrojone pomidory. Wszystko gotuj około 5 minut od zawrzenia.
  • Przestudzoną zupę zmiksuj, jeśli konieczne – dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowaną tymiankiem i czosnkowymi grzankami.
Anna Olchowik