Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów: przepis na rozgrzewającą zupę
2021-10-18
łatwy
60 min
4
Soczyste papryki i aromatyczne pomidory - najlepiej połączyć je w jednym daniu. Proponujemy zupę krem z pieczonej papryki obficie wzbogaconą pomidorami. Takie orzeźwiające, pożywne danie sprawdzi się zarówno latem, jak i w chłodniejsze miesiące.
SKŁADNIKI
- 5 czerwonych papryk
- 6 średnich pomidorów
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 4 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- grzanki czosnkowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 40 minut, obracając raz w połowie pieczenia.
- Upieczoną paprykę przełóż do worka foliowego. Gdy będzie chłodna, obierz ją ze skórki i usuń nasiona.
- Na oliwie podduś posiekany czosnek razem z tymiankiem, kurkumą, pieprzem i pastą curry, po 3 minutach dodaj paprykę i pokrojone pomidory. Wszystko gotuj około 5 minut od zawrzenia.
- Przestudzoną zupę zmiksuj, jeśli konieczne – dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowaną tymiankiem i czosnkowymi grzankami.