Zupa krem z dyni i ziemniaków z mleczkiem kokosowym
2021-03-29
średni
45 min
4
Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecamy krem z dyni z ziemniaków z mleczkiem kokosowym i imbirem - sycący, pożywny oraz rozgrzewający.
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:
SKŁADNIKI
- 1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
- 4-5 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- pęczek dymki lub dwie cebule obrane i drobno posiekane
- 100 g masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przypraw curry
- 2-3 ząbki czosnku
- spory kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka)
- woda lub rosół warzywny albo z kury
- puszka mleczka kokosowego (400 g)
- pieprz świeżo mielony
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę wrzucić na bardzo dużą patelnię z rozgrzanym masłem z olejem. Smażyć, co chwilę mieszając.
- Dodać ziemniaki, podsmażyć. Dodać dynię i smażyć ok. 8-10 minut, aż dynia się zarumieni. Mieszać.
- Wszystko przełożyć do garnka. Zalać wodą lub rosołem tak, aby przykryć wszystkie warzywa. Gotować na małym ogniu ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Po 20 minutach gotowania na patelnię z tłuszczem przecisnąć przez praskę czosnek, dodać curry i starty na tarce lub posiekany imbir.
- Gdy zapach czosnku uwolni się, przełożyć wszystko do garnka z dynią. Dodać sól i całość zagotować.
- Dodać mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować.
- Na koniec zmiksować i gotowe. Rozlać do talerzy i popieprzyć.
- Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, należy dolać do niej wody i rosołu, dokładnie wymieszać i zagotować.