Zupa krem z białych szparagów

2021-03-29
Poradnik Zdrowie
Zupa krem ze szparagów
Autor: thinkstockphotos.com Gęsty krem z białych szparagów.
łatwy
30 min
4

Podajemy przepis na krem z białych szparagów na bazie bulionu. Gęsty, kremowy i pożywny krem ze szparagów to obowiązkowe danie w sezonie na szparagi. Przyrządzisz go w niespełna 30 minut. Wrażenia smakowe - bezcenne! 

SKŁADNIKI

  • pęczek (ok. 1/2 kg) białych szparagów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • łyżeczka cukru
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, biały pieprz
  • 4 łyżki groszku ptysiowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyj, obierz, pokrój na kawałki, główki odłóż. Zalej bulionem, dodaj cukier, gotuj ok. 15 minut. Włóż główki, gotuj jeszcze 5 minut. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  • Z zupy wyjmij ugotowane główki, dołóż cebule, wlej śmietanę, zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem, włóż główki szparagów, posyp koperkiem.
  • Podawaj z groszkiem ptysiowym.
Poradnik Zdrowie