Zupa krem z białych szparagów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Podajemy przepis na krem z białych szparagów na bazie bulionu. Gęsty, kremowy i pożywny krem ze szparagów to obowiązkowe danie w sezonie na szparagi. Przyrządzisz go w niespełna 30 minut. Wrażenia smakowe - bezcenne!
SKŁADNIKI
- pęczek (ok. 1/2 kg) białych szparagów
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- łyżeczka cukru
- łyżka posiekanego koperku
- sól, biały pieprz
- 4 łyżki groszku ptysiowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyj, obierz, pokrój na kawałki, główki odłóż. Zalej bulionem, dodaj cukier, gotuj ok. 15 minut. Włóż główki, gotuj jeszcze 5 minut. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
- Z zupy wyjmij ugotowane główki, dołóż cebule, wlej śmietanę, zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem, włóż główki szparagów, posyp koperkiem.
- Podawaj z groszkiem ptysiowym.