Zupa krem brokułowa ze szpinakiem i serem pleśniowym

2021-03-29
Zupa krem brokułowa ze szpinakiem i serem pleśniowym
Autor: Shutterstock Zupa krem z brokułów i szpinaku wręcz domaga się odrobiny pikantnego sera
łatwy
40 min
4

Zupa krem brokułowa ze szpinakiem i dojrzałymi serami podana z grzankami i ostrym serem to pełnowartościowe danie. Idealne na południowy posiłek. Przygotowanie zupy z brokułów i szpinaku nie wymaga specjalnych umiejętności. Temu zadania podoła każdy. 

SKŁADNIKI

  • 300 g mrożonych liści szpinaku lub szpinaku rozdrobnionego
  • 200 g mrożonych brokułów (pół paczki) lub świeżych
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oraz
  • grzanki
  • 50 g startego sera cheddar
  • 50 g sera z przerostem niebieskiej pleśni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć 2-3 minuty do zeszklenia, cały czas mieszając, aby nie przypalić czosnku.
  • Dodać szpinak, gdy i smażyć do rozmrożenia.
  • Wlać bulion warzywny, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz różyczki brokuła.
  • Całość doprowadzić do zagotowania.
  • Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować zupę na jednolity krem.
  • Zupę doprawić sokiem z cytryny i śmietaną.
  • Zupę podawać z grzankami i pokruszonym serem pleśniowym i startym serem cheddar.
Redakcja
więcej