Zupa krem brokułowa ze szpinakiem i serem pleśniowym
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Zupa krem brokułowa ze szpinakiem i dojrzałymi serami podana z grzankami i ostrym serem to pełnowartościowe danie. Idealne na południowy posiłek. Przygotowanie zupy z brokułów i szpinaku nie wymaga specjalnych umiejętności. Temu zadania podoła każdy.
SKŁADNIKI
- 300 g mrożonych liści szpinaku lub szpinaku rozdrobnionego
- 200 g mrożonych brokułów (pół paczki) lub świeżych
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- oraz
- grzanki
- 50 g startego sera cheddar
- 50 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć 2-3 minuty do zeszklenia, cały czas mieszając, aby nie przypalić czosnku.
- Dodać szpinak, gdy i smażyć do rozmrożenia.
- Wlać bulion warzywny, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz różyczki brokuła.
- Całość doprowadzić do zagotowania.
- Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować zupę na jednolity krem.
- Zupę doprawić sokiem z cytryny i śmietaną.
- Zupę podawać z grzankami i pokruszonym serem pleśniowym i startym serem cheddar.