Zupa kminkowa z lanymi kluskami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Aromatyczna, pachnąca kminkiem zupa to znakomite pokrzepienie po długi dniu. Zupę można podać z ziemniakami lub makaronem, ale najpyszniejsza jest z domowymi lanymi kluskami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g kości na zupę
- włoszczyzna
- 1 łyżka kminku
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki
- sól
- Lane kluski:
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- nieco wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kminek zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić.
- Kości i włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i ugotować wywar.
- Wywar przecedzić i dodać do niego przecedzony napar z kminku.
- Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i dodać do zupy. Gotować 5 min.
- Na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę.
- Jajko wymieszać z mąką i wodą na rzadkie ciasto. Lać niewielkim strumieniem na osolony wrzątek, odcedzić.
- Kluski rozłożyć na talerze i zalać zupą.