Zupa jarzynowa: "letni śmietniczek"

2021-03-29
Zupa jarzynowa: letni śmietniczek
Autor: thinkstockphotos.com Zupę jarzynową warto wzbogacać dodatkami, np. kiełbasą i bekonem. 
łatwy
45 min
4

Zupa jarzynowa często nazywana jest zupą śmietnikową, bo można do niej dodać wszystkich warzyw po trochu, co trochę przypomina wielki bałagan. Ale sprawdza się w smaku. Wiedzą o tym wszyscy wielbiciele zup. Taka letnia jarzynowa może zawierać wiele gatunków warzyw, co jest przyjemne w smaku i dostarcza nam mnóstwa witamin. Wypróbujcie przepis na jarzynowy "śmietniczek"!

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duży por
  • pół selera
  • 1 szklanka fasolki szparagowej
  • 8 młodych ziemniaków
  • 30 dag pomidorów
  • 1 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej bazylii 
  • 4 frankfuterki lub inne wieprzowe kiełbaski
  • 4 plastry bekonu lub chudego wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć, oczyścić, drobno pokroić, wrzucić do garnka, zalać bulionem i od chwili zawrzenia gotować 10 minut.
  • Dodać fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem, gotować 15 minut.
  • Pomidory posiekać, poddusić na odrobinie oliwy lub oleju, przetrzeć przez sito prosto do zupy. Można zamiast pomidorów użyć gotowego przecieru pomidorowego w ilości pół szklanki. 
  • Gdy mięso i jarzyny są miękkie, dodać pokrojone na plasterki kiełbaski i pocięty bekon.  Gotować 3 minuty.
  • Rozlać zupę do talerzy i posypać posiekana bazylią. 
Redakcja
więcej