Zupa fasolowa z beszamelowymi kluseczkami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pyszna zupa fasolowa z beszamelowymi kluseczkami to pomysł na niedrogi i pyszny obiad. Przygotujesz ją szybko ze składników, które zazwyczaj są w domu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g fasoli jaś
- 150 g warzyw korzeniowych
- 50 g wędzonej słoniny
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz
- 100 g parówek
- Kluski beszamelowe:
- 20 g masła
- 20 g mąki krupczatki
- odrobina mleka i wody
- 1 jajko
- sól
- bułka tarta
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości razem z oczyszczonymi i pokrojonymi warzywami korzeniowymi.
- Cebulę obierz i posiekaj, słoninę pokrój w kostkę, razem zeszklij. Następnie oprósz mąką, dopraw czerwoną papryką i dodaj do zupy.
- Przypraw solą i pierzem, dodaj pokrojone parówki i gotuj 20 min.
- Z masła, mąki, mleka i wody sporządź beszamel, podgrzewając na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita ostudź i dodaj jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę.
- Z przygotowanej masy formuj łyżką małe kluseczki i gotuj je w zupie 5 min.