Zupa chłopska idealna na chłody: więcej niż kartoflanka i krupnik razem wzięte
2022-11-25

łatwy
30 min
4
Zupa chłopska to więcej niż kartoflanka i krupnik razem wzięte. Zupa jest sycąca, a także przesiąknięta aromatem warzyw i wędzonki. Dodatek grzybów suszonych fajnie podkręca jej smak i kolor, ale jeśli nie dysponujecie grzybami - nie szkodzi, zupa i tak będzie fantastyczna. Spałaszowana z pajdą świezego chleba zapewni sytość na dłużej.
SKŁADNIKI
- 2-3 marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 4 spore ziemniaki
- biała część pora
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy, np. śląskiej
- 100 g kaszy pęczak
- 1 łyżka oleju
- 1-2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2 kapelusze suszonych grzybów, wcześniej namoczone w małej ilości wody
- mielona kozieradka
- koperek lub pietruszka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obieramy, kroimy w talarki.
- Seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Pora kroimy w piórka.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę, zrumieniamy, dodajemy warzywa i przez 5 min. smażymy, cały czas mieszając.
- Zalewamy gorącą wodą, wrzucamy kaszę, liście laurowe, ziele angielskie i namoczone grzyby wraz z płynem, w którym się moczyły. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kaszy.
- Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Podajemy z posiekanym koperkiem lub natką.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz