Zupa chłopska idealna na chłody: więcej niż kartoflanka i krupnik razem wzięte

 Zupa chłopska idealna na chłody: więcej niż kartoflanka i krupnik razem wzięte
Autor: Shutterstock Zupa chłopska to dawka gotowanych warzyw, kaszy i wędzonki - tak pyszna i sycąca, że wystarczy za cały obiad
łatwy
30 min
4

Zupa chłopska to więcej niż kartoflanka i krupnik razem wzięte. Zupa jest sycąca, a także przesiąknięta aromatem warzyw i wędzonki. Dodatek grzybów suszonych fajnie podkręca jej smak i kolor, ale jeśli nie dysponujecie grzybami - nie szkodzi, zupa i tak będzie fantastyczna. Spałaszowana z pajdą świezego chleba zapewni sytość na dłużej.

SKŁADNIKI

  • 2-3 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 4  spore ziemniaki
  • biała część pora
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy, np. śląskiej
  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 kapelusze suszonych grzybów, wcześniej namoczone w małej ilości wody
  • mielona kozieradka
  • koperek lub pietruszka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obieramy, kroimy w talarki.
  • Seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Pora kroimy w piórka.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę, zrumieniamy, dodajemy warzywa i przez 5 min. smażymy, cały czas mieszając.
  • Zalewamy gorącą wodą, wrzucamy kaszę, liście laurowe, ziele angielskie i namoczone grzyby wraz z płynem, w którym się moczyły. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kaszy.
  • Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Podajemy z posiekanym koperkiem lub natką.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej