Zupa brokułowa z serkiem topionym - prosty przepis na pyszną zupę

Zupa brokułowa z serkiem topionym -  prosty przepis na pyszną zupę
Autor: Shutterstock Prosta i pyszna zupa brokułowa z serkiem topionym uda się zarówno ze świeżych, jak i mrożonych brokułów
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa brokułowa z serkiem topionym to sycąca wersja tej łatwej do przygotowania zupy. Dodatek serów sprawia, że zupa idealnie nada się na lunch  - szczególnie jeśli podamy ją z grzankami.

Zamiast brokuła używam czasem do przygotowania tej zupy zielonego kalafiora romanesco. Ma nieco bardziej wyrazisty smak niż brokuły, a jego forma jest  jeszcze ciekawsza.

SKŁADNIKI

  •  kawałek pora
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziemniaki
  • 1 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 średni świeży brokuł lub paczka mrożonych brokułów (ok.400-500g)
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 3 łyżki śmietany 
  • sól, pieprz
  • ostry żółty ser do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora posiekać w półplasterki. Cebulę podobnie posiekać. Warzywa podsmażyć na maśle, do zmięknięcia.
  • Zalać podduszone warzywa wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, zagotować.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do wywaru warzywnego.
  • Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać brokuły podzielone na mniejsze różyczki.
  • Serek rozprowadzić w miseczce odrobiną gorącej zupy, dodać śmietanę, wymieszać i wlać do zupy. Krótko zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku i podawać.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej