Zupa brokułowa z serkiem topionym - prosty przepis na pyszną zupę
2022-05-06
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa brokułowa z serkiem topionym to sycąca wersja tej łatwej do przygotowania zupy. Dodatek serów sprawia, że zupa idealnie nada się na lunch - szczególnie jeśli podamy ją z grzankami.
Zamiast brokuła używam czasem do przygotowania tej zupy zielonego kalafiora romanesco. Ma nieco bardziej wyrazisty smak niż brokuły, a jego forma jest jeszcze ciekawsza.
SKŁADNIKI
- kawałek pora
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 4 ziemniaki
- 1 l wody
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 średni świeży brokuł lub paczka mrożonych brokułów (ok.400-500g)
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- ostry żółty ser do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora posiekać w półplasterki. Cebulę podobnie posiekać. Warzywa podsmażyć na maśle, do zmięknięcia.
- Zalać podduszone warzywa wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, zagotować.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do wywaru warzywnego.
- Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać brokuły podzielone na mniejsze różyczki.
- Serek rozprowadzić w miseczce odrobiną gorącej zupy, dodać śmietanę, wymieszać i wlać do zupy. Krótko zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku i podawać.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?