Zupa bieda: przepis na kartoflankę z warzywami

Zupa bieda: przepis na kartoflankę z warzywami
Autor: Shutterstock Zupa bieda to pożywna kartoflanka z letnimi warzywami, najlepiej prosto z ogródka
łatwy
45 min
4

Zupa bieda to łatwy przepis na kartoflankę z warzywami sezonowymi. Letni zestaw w skład którego wchodzą młode marchewki, pietruszki i cukinie oraz soczyste pomidory będzie smakował każdemu. Ta lekko kwaskowa zupa o orzeźwiającym smaku idealna na południowy posiłek. Wielbiciele zup zabielanych mogą ją wzbogacić śmietaną lub jogurtem. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę i marchewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  • Cukinię pokroić na plasterki, a następnie na 4 części. Pomidory na ósemki i jeszcze każdy na pół. 
  • Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
  • Dodać ziemniaki i smażyć 2-4 minuty.
  • Dodać marchew i pietruszkę smażyć kolejne 2-4 minuty.
  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać cukinię i pokrojone na pomidory, smażyć 1-3 minuty.
  • Zalać wszystko bulionem warzywnym i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut.
  • Podawać zupę posypaną natką pietruszki razem z pajdą chleba. 
Zupa krem z białych warzyw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej