Zupa bieda: przepis na kartoflankę z warzywami
2022-05-05
łatwy
45 min
4
Zupa bieda to łatwy przepis na kartoflankę z warzywami sezonowymi. Letni zestaw w skład którego wchodzą młode marchewki, pietruszki i cukinie oraz soczyste pomidory będzie smakował każdemu. Ta lekko kwaskowa zupa o orzeźwiającym smaku idealna na południowy posiłek. Wielbiciele zup zabielanych mogą ją wzbogacić śmietaną lub jogurtem.
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 3 ziemniaki
- 2 pomidory
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę i marchewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cukinię pokroić na plasterki, a następnie na 4 części. Pomidory na ósemki i jeszcze każdy na pół.
- Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
- Dodać ziemniaki i smażyć 2-4 minuty.
- Dodać marchew i pietruszkę smażyć kolejne 2-4 minuty.
- Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać cukinię i pokrojone na pomidory, smażyć 1-3 minuty.
- Zalać wszystko bulionem warzywnym i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut.
- Podawać zupę posypaną natką pietruszki razem z pajdą chleba.
Zupa krem z białych warzyw